Extra bloedverdunner bij oplosbare stent

bloedverdunner_200117_780.jpg

Patiënten van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht die een biologisch oplosbare stent in het hart hebben, moeten tot drie jaar na het plaatsen van deze stent een extra, tweede, bloedverdunner nemen. Een stent is een buisje dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld een bloedvat open te houden.

Uit een grote internationale studie waaraan het ziekenhuis deelneemt, blijkt dat er tot drie jaar na het plaatsen van deze soort stent een licht verhoogde kans is op vorming van bloedstolsel in de stent. Daarbij kan deze plotseling dicht gaan zitten, waarbij een hartinfarct kan ontstaan.

De kans dat dit gebeurt is erg klein, maar het bleek wel vaker voor te komen dan bij metalen stents, zo meldt het ziekenhuis op de website.

Update 16:43 uur: Overleg cardiologen

Om goed te kunnen bepalen wat de risico's zijn van een oplosbare stent in het hart, heeft de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie maandag een overleg ingelast met internationale collega's. 'Daarin bekijken we of alle patiënten met zo'n stent opgeroepen moeten worden en wat het beste advies is.' Dat zegt vice-voorzitter Hans Bosker van de NVVC.

Bron: ANP