Extra controle kalverentransport

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat transporteurs van kalveren uit het buitenland extra controleren. Op lange afstanden houden zij zich vaak niet aan de regels, liet de organisatie woensdag weten.

Elk jaar worden zo'n 900.000 kalveren naar Nederland gehaald. Europese regels bepalen dat de dieren niet langer dan 19 uur onderweg mogen zijn, tenzij ze tussendoor worden uitgeladen om 24 uur te rusten, te eten en te drinken. Ook moeten alle dieren in een vrachtwagen dezelfde bestemming hebben, om verspreiding van ziekten te voorkomen. Verder moeten de vervoerders een reisjournaal bijhouden.

De NVWA controleerde in de eerste 3 maanden van dit jaar 35 langeafstandstransporten uit voornamelijk Ierland en Oost-Europese landen. 11 transporten voldeden aan de regels, 17 waren niet in orde en 7 worden nog verder onderzocht. Sommige vervoerders overtraden de tijdregels, anderen de bestemmingsregel en enkelen hadden met het reisjournaal geknoeid. Eén transporteur ging de afgelopen maanden maar liefst vijf keer de fout in.

In totaal heeft de NVWA 3 schriftelijke waarschuwingen, 7 processen-verbaal en 7 boeterapporten opgemaakt. De eerste boete voor het niet aandoen van een rustplaats is 1500 euro, maar bekeuringen kunnen bij elkaar opgeteld worden en zo oplopen tot duizenden euro's. Naast vervoerders pakt de NVWA ook opdrachtgevers en organisatoren van de kalverentransporten aan.

Bron: ANP