Extra herinneringsbrief voor wie schorsing voertuig vergeet te verlengen

extra-herinneringsbrief-voor-wie-schorsing-voertuig-vergeet-te-verlengen--110117.jpg

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) stuurt mensen die de schorsing van hun auto, motorfiets, brommer of scooter vergeten zijn te verlengen, voortaan na twee weken een extra herinneringsbrief

De RDW meldt dat er jaarlijks meer dan 60.000 mensen zijn die vergeten dat de schorsing van hun voertuig verlopen is. In veel gevallen is hun auto, motor of ander voertuig dan niet verzekerd.

'15.000 boetes voorkomen'

De RDW stuurt deze mensen momenteel al zes weken voor de vervaldatum van de schorsing een herinneringsbrief.

Door de extra herinneringsbrief twee weken na de vervaldatum verwacht de RDW 15.000 boetes te voorkomen, doordat veel mensen hun schorsing verlengen of hun voertuig gaan verzekeren. Als ze dit niet doen krijgen ze alsnog een boete.

Persoonlijk benaderd

De extra brief komt uit de koker van een werkgroep die een maatschappelijk verantwoorde wijze van handhaven in de voertuigketen voorstaat. De werkgroep bestaat naast de RDW uit het ministerie van Veiligheid & Justitie, het CJIB, de politie en het Openbaar Ministerie.

Een ander initiatief is dat voertuigeigenaren na twee eerdere boetes voor niet-verzekerd rijden of verlopen APK eerst persoonlijk benaderd worden voordat ze een derde boete krijgen opgelegd.

Schorsing

'Een eigenaar kan zijn voertuig schorsen wanneer hij of zij weet dat het voertuig voor een langere tijd niet gebruikt wordt. De WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en APK worden dan stopgezet en het voertuig mag in deze periode niet meer de weg op. De schorsing duurt een jaar. Daarna moet de eigenaar zelf de schorsing verlengen', aldus de RDW.

Eerder dit jaar introduceerde de RDW al een extra waarschuwingsbrief voor een verlopen APK. Deze zorgde voor minder boetes op de APK-keuringsplicht.

Jaarlijks worden 620.000 voertuigen geschorst, waarvan 51 procent personenvoertuigen, 23 procent bromfietsen en 13 procent motorfietsen.

Bron: RDW / ANP