Extra kosten bij overstap NS-trein: is er een oplossing?

Radar besteedde vorig jaar aandacht aan treinreizen die duurder kunnen uitvallen doordat je in- en uitcheckt bij het overstappen naar een ander perron. We zijn nu een jaar verder, maar is het probleem opgelost?

In de tv-uitzending van 26 februari 2018 was het verhaal te zien van iemand die van Naarden-Bussum naar Den Haag reisde, maar onnodig teveel geld betaalde voor zijn reis. Hij moest tussentijds in- en uitchecken toen hij bij de overstap in Almere Centrum naar het juiste perron wilde. Ook het OV loket kreeg het afgelopen jaar meldingen van consumenten die dit soort extra kosten moeten maken als ze moeten overstappen. Daarbij ging het gros van de klachten over Amsterdam Sloterdijk.

Oplossing technisch lastig

Op een aantal stations zijn er meerdere routes om op een ander perron te komen. Soms moet je door de OV-chipkaartpoortjes, soms is er een andere looproute. Als je door de poortjes moet, kan het zijn dat je reis duurder wordt door de extra in- en uitcheck. Het probleem is niet binnen het huidige OV-chipkaartsysteem op te lossen, zo zegt NS-woordvoerder Hessel Koster. 'Het systeem zou over een bepaalde intelligentie moeten beschikken die na je laatste uitcheck kan beredeneren dat er sprake was van één reis in plaats van twee. We nemen het mee in de ontwikkeling van de opvolger van de OV-chipkaart.'

Betere communicatie

NS heeft samen met Rover gekeken hoe de communicatie beter kan. Zo wordt er beter gecommuniceerd op het station, met borden, maar ook door in de NS Reisplanner een melding te tonen hoe reizigers extra kosten kunnen vermijden als zij de juiste looproute volgen. Dit bleek met name een probleem op station Almere Centrum en Amsterdam Sloterdijk.

Situatie Muiderpoort beter uitgelegd

Op Amsterdam Muiderpoort is een bijzondere situatie, zo ontdekte Radar. Wie daar moet overstappen kan extra in- en uitchecken niet vermijden. Er is geen melding dat reizigers mogelijk te veel betalen. Zo kost een reis van Naarden-Bussum naar Amsterdam Bijlmer Arena met 40% korting via Muiderpoort 2,76 euro, volgens de Reisplanner. In de praktijk werd er 3,30 euro afgeschreven. NS heeft nu een zinnetje toegevoegd in de Reisplanner om reizigers hierop te attenderen.

Heb jij te veel betaald?

Claim dan het verschil tussen de werkelijke kosten en de kosten zoals die op het reisoverzicht staan. Dat kan bij NS via Facebook, Twitter en de klantenservice.