Extra maatregelen tegen resistente bacteriën

Het kabinet neemt binnen veertien dagen extra maatregelen tegen het grootschalige gebruik van antibiotica in de veesector. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag in het vragenuur in de Tweede Kamer gezegd in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren.

Door het grootschalige gebruik van antibiotica bij veehouders dreigen steeds meer bacteriën resistent te worden. Deze bacteriën kunnen via bijvoorbeeld kippen- of varkensvlees verspreid worden naar mensen. Het komt steeds vaker voor dat zieke mensen met de bacterie immuun zijn voor bepaalde antibiotica, waardoor ze niet geholpen kunnen worden.

'Ik voel de urgentie sterk en vindt dat we hier iets aan moeten doen', zei Schippers. Een advies hierover dat de Gezondheidsraad vorige week uitbracht, is 'zwaarwegend', stelde Schippers. Volgens de raad moeten bepaalde soorten antibiotica alleen nog door mensen worden gebruikt en niet worden toegediend aan dieren.

Het kabinet wil dat het antibioticagebruik in de veehouderij in 2013 is gehalveerd. Volgens de Partij voor de Dieren is dat streven niet ambitieus genoeg. "Mensen lopen groot gevaar", zei Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Zij wil dat preventief gebruik van antibiotica, dus gezonde dieren inenten, wordt afgeschaft. Ook het zogenoemde koppelgebruik, waarbij toestemming is om vele duizenden staldieren preventief in te enten als één dier ziek is, moet volgens haar stoppen.

Welke extra maatregelen er komen, wilde Schippers nog niet zeggen. "Ik heb advies gekregen dat nog warm is. Ik moet erop studeren en consequenties van maatregelen bekijken."

Esther Ouwehand, ook van de Partij voor de Dieren, was er niet gerust op. Zij vreest voor de lobby van veehouders, omdat de maatregelen ertoe kunnen leiden dat zij dure aanpassingen moeten doen. Ze waarschuwde de Minister niet achter de sector aan te hobbelen. Schippers zei dat wat haar betreft de volksgezondheid vooropstaat.

Bron: ANP