Extra proteïnen en eiwitten: geliefd bij sporters, maar hebben ze effect?

sportsupplementen-eiwit-proteinen-780.jpg

Wie sport, werkt vaak aan een doel: van ontspanning tot een ijzeren conditie en van afvallen tot spierbundels kweken. We vroegen ruim 500 panelleden van 35 jaar en jonger naar hun sportgebruiken, vooral wat betreft hun sportersdieet. Ruim een derde van de ondervraagde sporters gebruikt supplementen: vooral eiwitten en proteïnen zijn populair. Werken ze ook? Hoe lang duurt het tot je effect merkt? En wat mag dat kosten?

530 leden van het Radar Testpanel van maximaal 35 jaar deden mee aan dit onderzoek. 70 procent geeft aan minimaal één keer per week te sporten. Deze groep hebben we verder ondervraagd. De meesten sporten wekelijks 2 tot 3 keer. Twee derde (67%) traint voornamelijk op conditie. Krachttraining is daarna het populairst (53%) en 42 procent sport vooral recreatief.

Meer of juist minder koolhydraten?

43 procent geeft aan speciaal vanwege het sporten op de voeding te letten. Vooral op de eiwitten: 80 procent neemt daar extra van. De helft eet extra groenten, 41 procent neemt extra fruit. Ruim een kwart neemt extra koolhydraten, een kleine groep van 7 procent juist minder koolhydraten. Koolhydraten (vooral suikers en zetmeel) zijn energieleveranciers voor het lichaam: belangrijk bij het sporten. Wie koolhydraten juist mijdt, doet dat meestal in de hoop meer vet te verbranden.

Proteïnen en eiwitten als supplement

Ruim een derde van de sportende ondervraagden gebruikt supplementen speciaal voor het sporten; een kwart doet dat soms; voor 12 procent behoort het tot het standaarddieet. Hierbij gaat het vooral om proteïnen en eiwitten: 75 procent van degenen die sportsupplementen neemt kiest hiervoor. De helft neemt (ook) vitamines, mineralen en aminozuren. Ongeveer 1 op de 5 kiest voor energyboosters zoals suikers, cafeïne en taurine (de bekende ingrediënten van ook energiedrankjes).

Het is eigenlijk nooit met zekerheid te zeggen dat het echt zoveel beter gaat door het gebruik van proteïnen. Het sporten gaat ook niet slechter zonder proteïnen.
Reactie uit de vragenlijst van Radar over sportsupplementen

Euro’s inzetten tegen spierpijn

40 procent geeft per maand niet meer dan een tientje uit aan sportsupplementen. 41 procent spendeert er maandelijks 11 tot 25 euro aan. Nog eens 14 procent gaat tot de 50 euro, en 1 op de 20 legt maandelijks tussen de 50 en 100 euro neer voor sportsupplementen.

Proteïnen en eiwitten worden vooral ingezet om de spierpijn en schade aan de spieren tegen te gaan (71%). Een ander vaak beoogd doel (50%) is een snellere spieropbouw. Wie voor de energyboosters gaat, doet dat vooral om sportprestaties te verbeteren (68%). De suikers en vitaminen worden ook beide ingezet om spierpijn en -schade tegen te gaan.

Als ik ze niet pak krijg ik de dag erna veel meer spierpijn.
Reactie uit de vragenlijst van Radar over sportsupplementen

Eiwitsupplementen: driekwart merkt effect

Werkt het ook? Van de energyboosters wordt het effect door 92 procent beaamd. Deze middelen hebben dan ook een snelle werking: 61 procent merkt het meteen, 13 procent binnen een maand, 17 procent binnen een maand.

Van wie vitaminen slikt, merkt 83 procent effect. Hoe lang het duurt voordat je het merkt, daarover vonden we weinig eenduidigheid. Een kwart merkt direct iets, 29 procent binnen een week. 1 op de 5 gebruikte de supplementen een maand voordat er iets in werking trad. Bij een even grote groep duurde dit tot wel 3 maanden.

Bij eiwitsupplementen zijn de respondenten iets terughoudender over het effect. Toch is de groep respondenten overwegend positief: driekwart zegt (deels) effect te bemerken. 7 procent merkt niets, van de eiwitshakes, 17 procent weet niet of het nou werkt of niet.

Drink sinds een paar weken 1 proteïne-shake per dag. Maar weet niet hoeveel het uitmaakt.
Reactie uit de vragenlijst van Radar over sportsupplementen

Wie iets merkt, merkt dat meestal (in 64 procent van de gevallen) binnen een week. Bij 1 op de 20 duurt het langer dan 3 maanden voordat ze er iets van merken. Is dit een effect dat ook in de wetenschap wordt teruggevonden? Of is het meer iets dat je goed doet voelen doordat je bewust bezig bent met wat je binnen krijgt? Bekijk de uitzending van Radar over de (on)zin van eiwitsupplementen:

Echt effect of placebo? Bekijk de uitzending van Radar over eiwitshakes

Over dit onderzoek
Aan dit onderzoek deden 530 panelleden mee van 35 jaar en jonger.  Van deze groep geven 375 mensen aan minimaal één keer in de week te sporten. Zij hebben de vervolgvragen beantwoord. Het onderzoek liep tussen 20 en 30 april 2018. Ook meedoen aan de vragenlijsten van het Radar Testpanel? Meld je (gratis) aan.