background branding

Extra roamingkosten voor bellen en internetten in het Verenigd Koninkrijk blijven uit

roamingkosten30-12-2020.jpg

Ook VodafoneZiggo en T-Mobile gaan vanaf 1 januari geen extra roamingkosten voor bellen en internetten in rekening brengen bij Nederlandse reizigers in het Verenigd Koninkrijk. Vanwege de brexit kunnen de kosten voor roaming in Groot-Brittannië in principe veranderen, maar veel telecombedrijven komen voorlopig niet met aanpassingen.

T-mobile geeft aan dat er 'voorlopig niets aan onze diensten verandert'. Bij VodafoneZiggo heeft 'brexit in 2021 geen impact op de roamingkosten bij gebruik in het Verenigd Koninkrijk'. Eerder liet KPN al weten dat alles voorlopig hetzelfde blijft.

Geen roamingkosten binnen de EU

Telecombedrijven mogen geen extra kosten rekenen aan klanten die in een ander EU-land sms'en, bellen of surfen op het internet. Maar voor Groot-Brittannië verandert de situatie: op 1 januari komt er een einde aan de overgangsperiode waarin de EU-regels nog gelden voor het Verenigd Koninkrijk. Telecombedrijven kunnen dan in theorie tarieven voor roaming gaan rekenen. Roaming betekent dat een telefoon verbinding maakt met een buitenlands netwerk.

Belgische providers wijzigen hun roamingtarieven voorlopig ook niet. En Britse aanbieders hebben al aangegeven dat ze omgekeerd, voor Britten die naar de Europese Unie reizen, ook geen roamingkosten gaan rekenen. Het is niet duidelijk hoe lang deze situatie zal standhouden.

Bron: ANP