Extra zuurstof in water O2Life: hoe zit dat?

Om natuurlijk mineraalwater extra fris te maken, wordt extra zuurstof toegevoegd. Dat is te lezen op de website van O2Life, maar hoe zit dat eigenlijk met zuurstof in water?

Het mineraalwater van O2Life is extra fris doordat er extra zuurstof aan is toegevoegd. De redactie van Radar belt als consument met de klantenservice van O2Life en die zegt dat de zuurstof niets doet voor je lichaam, maar dat de zuurstof wordt toegevoegd om het drankje 'heel sprankelend' te maken. 'Het is hetzelfde proces als koolzuur toevoegen. Dat gebeurt in de fabriek.'

Hoe zit dat nou?

Of water frisser gaat smaken door extra toegevoegde zuurstof kan je niet zeggen, zegt drinkwater-expert Roberta Hofman van wateronderzoeksinstituut KWR. Ze noemt de smaak van water subjectief. 'Water, zoals grondwater, kan wel zuurstofloos zijn. Daarom beluchten (toevoegen van zuurstof) drinkwaterbedrijven ons drinkwater.' Zo wordt drinkwater drinkbaar.

Muffe smaak

Water zonder zuurstof smaakt echt muf legt Hofman uit. 'Kraanwater en mineraalwater is zuurstofrijk water. Over de flesjes O2Life-water zegt ze: 'Je kunt natuurlijk extra zuurstof in zo'n fles water stoppen, maar zodra je de fles opendoet verdwijnt die zuurstof weer.' Hofman zegt dat zuurstof sowieso redelijk snel uit water gaat, net als koolzuur.

In een reactie laat O2Life weten dat er dubbelwandige PET-flessen worden gebruikt om het proces van zuurstofverlies zoveel mogelijk tegen te gaan. 'Ook meten we door middel van steekproeven vlak na productie en aan het einde van de THT-datum het zuurstofgehalte in de flessen.'