background branding

Extreem veel suiker in vruchtensap

Radar onderzocht samen met voedingscoach Vivian Reijs en internist Hanno Pijl hoeveel suiker er overblijft na het inkoken van 3 fruitsapjes (Healthy People, appelsap en sinaasappelsap) en 3 populaire frisdranken (Coca-cola, Redbull, Wicky). Bekijk de resultaten in de video hierboven, of lees ze hieronder.

Al sinds 2015 adviseert het Voedingscentrum om helemaal geen vruchtensap te drinken en het ook niet aan kinderen te geven. Vruchtensap staat dan ook niet in de Schijf van Vijf. Het valt volgens het Voedingscentrum onder suikerhoudende dranken, die de kans op overgewicht vergroten.

In Nederland zijn er 1 miljoen patiënten met suikerziekte. De schatting is dat daar ieder jaar 50.000 mensen bijkomen. De oorzaak; de grote hoeveelheid suiker waar we dagelijks mee in aanraking komen. En dat is meer dan we denken.

6 suikerklontjes per glas appelsap

In de limonade van het merk Wicky zit in een glas van 250 ml al 16,5 gram suiker. Dat zijn ongeveer 4 suikerklontjes van 4 gram. In appelsap zit nog veel meer, 25,75 gram suiker per glas, dat zijn ongeveer 6,5 suikerklontjes. In sinaasappelsap zit 22 gram suiker in een glas, dat zijn 5,5 suikerklontjes en in het drankje met blauwe bosbes en framboos van Healthy People zit maar liefst 27,5 gram suiker, dat zijn bijna 7 suikerklontjes.

Fruit eten is beter dan sap drinken

Internist Hanno Pijl zegt: 'Ik denk dat het grootste misverstand is dat mensen denken dat het gezond is om een glas sinaasappelsap of geperst sap te drinken, ook vers geperste sappen bevatten namelijk veel suiker.' Volgens hem kun je beter een stuk fruit eten in plaats van het sap ervan te drinken. 'In een vrucht zitten heel veel goede dingen, zoals vezels en die ontbreken in een glas sap. Je verliest de vezels met persen en daarnaast zitten er in een glas 3 sinaasappels en daar zit best een grote hoeveelheid suiker in. Je krijgt dan heel veel suiker in een keer binnen.'

Na ongeveer een uur zijn alle drankjes ingekookt. Wat overblijft? Voornamelijk suiker.