Fabrikant van onkruidverdelger Roundup moet 250 miljoen betalen aan kankerpatiënt

roundup-rechtszaak-250-miljoen-180812.jpeg

Chemiereus Monsanto moet miljoenen betalen aan een man die voor de rechter verklaarde dat hij kanker heeft gekregen van het glyfosaathoudende middel Roundup. Een jury in de Amerikaanse staat Californië stelde de man in het gelijk en bepaalde de totale schadevergoeding op 289 miljoen dollar (253 miljoen euro). Monsanto gaat in hoger beroep.

Het is de eerste rechtszaak rond het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Dewayne Johnson, een voormalige conciërge in de buurt van San Francisco, stelt dat hij terminaal ziek is geworden door het gebruik van de onkruidverdelger. Zijn advocaat had tijdens de zitting erop aangedrongen om Monsanto te straffen met een uitspraak die 'daadwerkelijk de wereld verandert'.

Roundup ligt ook in Europa onder vuur

Tegen de chemiereus lopen nog duizenden andere zaken. Ook in Europa ligt glyfosaat onder vuur. De Europese Unie besloot vorig jaar de vergunning van het mogelijk kankerverwekkende middel met vijf jaar te verlengen. Dat besluit is mede gebaseerd op het oordeel van de Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA dat het middel niet kankerverwekkend zou zijn.

Johson gebruikte 30 keer per jaar Roundup

De 46-jarige Johnson gebruikte Roundup dertig keer per jaar. Volgens zijn advocaat was Monsanto op de hoogte van het risico op kanker, maar hield het bedrijf die informatie bewust achter. De chemiereus beweert dat niet kan worden vastgesteld dat de kanker is veroorzaakt door het bestrijdingsmiddel.

Johnsons zaak werd versneld behandeld vanwege zijn gezondheid. Hij lijdt aan een zeldzame vorm van lymfklierkanker. Artsen stellen dat hij niet lang meer te leven heeft.

Bron: ANP