'Fabrikanten moeten consument beter informeren over accu e-bike'

ebike-accu-180502.png

Fabrikanten van e-bikes moeten meer en betere informatie geven over de prijzen en het gebruik van accu's. Momenteel schiet die voorlichting tekort, stelt de ANWB op basis van eigen onderzoek onder twintig fabrikanten.

Volgens de bond zorgen de accu's van e-bikes vaak voor problemen en hoge kosten. Vorig jaar gaven ongeveer 600.000 leden van de ANWB, bijna de helft van het totaal aantal leden met een e-bike, aan problemen te hebben gehad met hun fietsaccu.

Testpanel: kwart heeft weleens problemen met accu e-bike

Radar heeft eerder ook onderzoek gedaan naar de tevredenheid over accu's bij e-bikebezitters. Hieruit bleek dat een kwart van de respondenten weleens problemen heeft ondervonden met de accu van de elektrische fiets.Accu-onvrede onder e-bikebezittersBekijk uitzending over e-bikes

Hoge onverwachte kosten

Dat kan zorgen voor hoge onverwachte kosten, zegt de bond. 'Als de oude accu het begeeft, kan een nieuwe wel zo'n 1000 euro kosten.' De belangenvereniging wil dat de fabrikanten meer informatie geven over de levensduur van de accu en meer tips geven over goed 'levensverlengend' gebruik. De bond vindt het verontrustend dat 'een duur onderdeel als de accu van een e-bike met beperkte levensduur zo weinig aandacht krijgt'.

Prijzen worden niet vermeld

De bond noemt het opvallend dat veertien van de twintig onderzochte producenten de vervangende prijs van een accu niet noemen op hun websites. De gemiddelde prijs van een vervangende accu is 551 euro, zo komt naar voren uit het onderzoek.

Meer dan de helft van de merken krijgt een onvoldoende van de ANWB. Zes merken krijgen 'slecht' voor hun informatievoorziening, zeven merken 'matig' en vijf 'redelijk'. Slechts twee merken (Amslod en Rivel) scoren 'goed'. Tien fabrikanten hebben tegen de bond gezegd dat ze hun informatievoorziening gaan verbeteren.

Bron: ANP