Facebook gebruikt zonder toestemming telefoonnummers voor reclame

facebook-telefoonnummers27092018.jpg

Om op Facebook je profiel extra te beveiligen, kun je je telefoonnummer invullen. Facebook gebruikt deze telefoonnummers ook voor reclamedoeleinden, blijkt uit onderzoek van techsite Gizmodo. 

Facebook laat adverteerders zonder toestemming telefoonnummers misbruiken om gebruikers te benaderen. Gebruikers voeren hun nummer in om hun profiel extra te laten beveiligen. Dit blijkt uit onderzoek van Gizmodo.

Facebookgebruikers kunnen met een 'tweestapsverificiatie' via hun mobiel hun account extra beveiligen. De functie wordt gebruikt als iemand vanaf een onbekend apparaat toegang wil tot het account. Na het inloggen met een wachtwoord wordt er per sms nog een code verstuurd die moet worden ingevuld. Beveiligingsexperts adviseren om deze optie te gebruiken om een account veiliger te maken.

Kijk de livestream over privacy op Facebook terug

Het telefoonnummer dat wordt gebruikt voor de verificatie blijkt Facebook te gebruiken om gebruikers gerichte advertenties te tonen. Het bedrijf ligt nu onder vuur omdat deze gegevens niet enkel voor het beveiligen van je account worden gebruikt. 

Een woordvoerder van Facebook laat weten dat het bedrijf ‘informatie van mensen gebruikt om een meer gepersonaliseerde ervaring te bieden, waaronder meer relevante advertenties’. Mensen die niet willen dat hun nummer voor commerciële doeleinden wordt gebruikt kunnen volgens de woordvoerder de extra verificatie weer uitschakelen. 

Telefoonnummers uit adresboek

Daarnaast misbruikt Facebook volgens Gizmodo niet alleen de telefoonnummers die gebruikers zelf opgeven. Het bedrijf vraagt je soms om je adresboek te delen. Die nummers blijken vervolgens te worden gekoppeld aan Facebookgebruikers. Als jij in iemands adresboek staat en iemand dat adresboek met Facebook deelt, kent het bedrijf ook jouw telefoonnummer.

Klaar met Facebook? Lees hoe je je account kunt verwijderen 

Eerder dit jaar bleek al dat telefoonnummers van gebruikers werden gebruikt om een statusupdate te versturen. Alex Stamon, een voormalig topman van Facebook, gaf destijds de fout toe. 

Bron: RTL / NOS