Facebook haalt pagina's met nepwinacties offline

nepwinacties-22022019.jpg

Facebook heeft donderdag een netwerk van vier Nederlandse pagina's met frauduleuze nepwinacties offline gehaald. Op de pagina's werden gebruikers verleid door voor zogenaamde gewonnen tuin-, keuken en badkamerrenovaties hun e-mailadressen in te vullen, waarna ze spam ontvingen.

In eerste instantie zijn het vier Facebookpagina's die op dezelfde manier namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en geboortedata verzamelen. Het bedrijf achter de Facebookpagina's, het in Ierland gevestigde Green Flamingo, lokte gebruikers met een 'winactie' naar een webpagina buiten Facebook. Hierna werden de gebruikers bestookt met spam in hun mailbox, van verschillende bedrijven, waaronder van VakantieVeilingen.nl.

Facebook heeft naar aanleiding van het onderzoek van NU.nl vier pagina's verwijderd. Het gaat om de pagina's Meer Voor Vrouwen, Werk Voor Thuis en twee pagina's met de naam Testers Gezocht.

Lees ook: Waarom krijg ik eigenlijk spam?

Uit drie deelnames ontving NU.nl 179 e-mails van Green Flamingo. Ook ontving NU.nl negentien e-mails van VakantieVeilingen, die zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de manier waarop de e-mailadressen zijn verzameld.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in een reactie laten weten dat Green Flamingo op deze manier geen privégegevens mag verzamelen. Omdat gebruikers dachten dat ze iets konden winnen toen ze hun gegevens invulde, is dit onder valse voorwendselen gebeurd.

Ook interessant: Is deze mail nep? Kenmerken van phishing

Facebook is een vervolgonderzoek begonnen om gerelateerde pagina's en accounts te vinden en eventueel offline te halen.

Bron: NU.nl