Facebook introduceert nieuwe functie voor meer privacy

facebook-zuckerberg-02052018.jpg

Facebook werkt aan een functie die gebruikers de mogelijkheid biedt de browsergeschiedenis op het sociale netwerk te wissen. Topman Mark Zuckerberg onthulde dinsdag ter gelegenheid van de jaarlijkse Facebookconferentie tevens dat er ook een speciale datingdienst aankomt voor singles op het platform.

Zuckerberg zei dat hij het Facebookgebruikers met de nieuwe privacyfunctie, genaamd 'clear history', makkelijker wil maken de lijst met bezochte websites en allerlei cookies te deleten.

Nu ook gezichtsherkenning

Wouter van Noort, techjournalist voor NRC Handelsblad en EenVandaag, zet vraagtekens bij de nieuwe functie. 'Facebook grijpt zo’n PR-moment aan om een nieuwe functie door te voeren. Het roept vragen op dat Facebook nu gezichtsherkenning heeft aangezet en zo dus weer meer gegevens kan verzamelen.’ Facebook toont een pop-up waarbij de gebruiker toestemming moet geven, maar ‘gebruikers lezen vrijwel nooit de voorwaarden’, aldus Van Noort. Het basisverdienmodel waarbij Facebook data doorverkoopt, blijft zo hetzelfde.

Daarnaast vindt Van Noort het opvallend dat WhatsApp-oprichter Jan Koum opstapt, omdat Koum zorgen uitte over het privacybeleid. Koum had bij de overname van WhatsApp door Facebook afgesproken dat Whatsapp helemaal onafhankelijk zou blijven. Later, in 2016, werd toch besloten dat gebruikers data konden delen met Facebook.

Het sociale netwerk kwam eerder dit jaar stevig onder vuur te liggen nadat bekend was geworden dat het Britse databedrijf Cambridge Analytica informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers had misbruikt, onder meer voor de verkiezingscampagne van president Donald Trump. Naar aanleiding van het schandaal had Zuckerberg al beloofd de privacy van gebruikers te verbeteren.

Datingdienst voor relatie op lange termijn

De datingdienst is vooral bedoeld voor 'relaties voor de lange termijn'. 'Er zijn 200 miljoen mensen op Facebook die op hun profiel hebben aangegeven dat ze single zijn', stelde de Facebook-topman. 'Hier valt dus duidelijk iets te doen.'

Bij de nieuwe datingdienst zal privacy eveneens een belangrijke rol spelen. Je moet je er speciaal voor aanmelden en je vrienden op Facebook kunnen volgens Zuckerberg niet zien dat je naast een normaal profiel ook een datingprofiel hebt.

Beleggers denken in ieder geval dat Facebook een geduchte concurrent gaat worden van apps als Tinder. Het moederbedrijf van die dienst moest dinsdag op de beurs meer dan een vijfde van zijn waarde inleveren.

Facebook kwam dinsdag ook nog op een hele andere manier in het nieuws. Het Britse parlement wil nog steeds dat Zuckerberg komt getuigen over de privacy-affaire. Als hij weigert, dan laten de parlementsleden hem dagvaarden zodat hij de volgende keer dat hij voet op Britse bodem zet voor het parlement zal moeten verschijnen. Verder is de nieuwe virtualrealitybril van Facebook-dochter Oculus, de Oculus Go, in de verkoop gegaan.

Bron: Radar/ ANP