Facebookbaas geeft uitleg aan Amerikaans congres over privacyschandaal

facebook-uitleg-congres-10-04-20178.jpg

Facebookbaas Mark Zuckerberg trekt nogmaals het boetekleed aan voor de fouten die het techbedrijf heeft gemaakt. In zijn verklaring, voorafgaand aan zijn getuigenis in het Amerikaanse Congres, benadrukte hij nog maar eens dat hij verantwoordelijk is voor alles wat is gebeurd.

Zuckerberg erkent dat het bedrijf te weinig heeft gedaan om zijn platforms te beschermen. Daarbij noemde hij zaken als nepnieuws, beïnvloeding door buitenlandse partijen in de Amerikaanse verkiezingsstrijd, haatzaaien, het beleid rond het ontwikkelingen van software en de privacy van data.

'Het was mijn fout, en daar bied ik mijn verontschuldigingen voor aan', aldus Zuckerberg. 'Ik ben ooit begonnen met Facebook, ik leid het bedrijf, ik ben dus ook verantwoordelijk.'

Zuckerberg verblijft de komende dagen in Washington. Het Congres heeft twee dagen ingeruimd voor het verhoor. Eerder werd bekend dat het Britse databedrijf Cambridge Analytica mogelijk informatie van 87 miljoen Facebookgebruikers had misbruikt, onder meer voor de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Facebook telt wereldwijd 2,1 miljard maandelijks actieve gebruikers. De wijze waarop het met gegevens van gebruikers omgaat wordt momenteel door autoriteiten onderzocht. Facebook gaat de gebruikers die slachtoffer zijn geworden van het schandaal op de hoogte te stellen van de zaak. Zij krijgen maandag een gedetailleerd bericht.

Zuckerberg beloofde eerder al aanzienlijke investeringen te zullen doen om de beveiliging op orde te krijgen. Deze zullen de winstgevendheid van de onderneming naar verwachting aanzienlijk beïnvloeden.

Uitleg aan het congres

Zuckerberg heeft al excuses aangeboden en gezegd dat zijn onderneming bezig is met een enorme operatie om het geschonden vertrouwen in drie jaar tijd te herstellen. Zuckerberg zal naar verwachting in het Amerikaanse congres opnieuw sorry zeggen en beklemtonen dat hij zich niet opzettelijk gegevens van tientallen Facebook-gebruikers heeft laten ontfutselen door het in marketing en data-analyse gespecialiseerde Cambridge Analytica.

Dinsdagmiddag (avond in Nederland) is Zuckerberg bij een commissie van de Senaat om 'de nieuwe missie van Facebook' toe te lichten en woensdagmorgen is hij bij een commissie van het Huis van Afgevaardigden.Update 21:55 (10/04/2018)

'Tienduizenden nepaccounts gewist'

Facebook heeft tienduizenden nepaccounts verwijderd. Daarvan konden ruim zevenhonderd accounts direct worden gelinkt aan Rusland: 470 die de Amerikaanse politiek probeerden te beïnvloeden en vorige week kwamen daar 270 accounts bij die probeerden de Russische politiek te sturen. Bij de andere accounts is de link met Rusland moeilijker vast te stellen. Dat heeft Facebookbaas Mark Zuckerberg dinsdag gezegd tegen een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat.

Zuckerberg ging door het stof voor de Senaat. Hij gaf toe dat Facebook fouten had gemaakt en bood excuses aan. Wel verdedigde Zuckerberg het gebruik van persoonlijke informatie voor reclame: 'Mensen houden niet van advertenties, maar ze houden helemaal niet van advertenties die niet relevant voor ze zijn.'

Het onderzoeksbureau Cambridge Analytica wist stiekem de gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers, onder wie tienduizenden Nederlanders, in handen te krijgen. Velen van hen kregen vervolgens gerichte advertenties te zien om hun mening over bijvoorbeeld de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het brexitreferendum te beïnvloeden. Cambridge Analytica zou hebben samengewerkt met de Russische 'trollenfabriek' Internet Research Agency in Sint-Petersburg.Update 22:36 (10/04/2018)

Veel gezocht op 'Facebook verwijderen'

De aanhoudende kritiek op Facebook is ook terug te zien bij zoekmachine Google. De afgelopen dagen hebben veel Nederlanders gezocht op termen als 'Facebook verwijderen', 'delete Facebook', 'hoe verwijder ik Facebook' en 'Bye bye Facebook', naar een aangekondigde actie van tv-presentator Arjen Lubach.

Het is niet bekend hoe vaak die zoektermen precies zijn ingevoerd, maar Google laat in zijn Trends-overzicht wel ontwikkelingen zien. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat Nederlanders het hele jaar al veel zoeken op 'Facebook verwijderen'. Half maart schoot het gebruik van die zoekopdracht echter omhoog. Toen kwamen de eerste berichten naar buiten dat Cambridge Analytica de gegevens van miljoenen Facebookgebruikers in handen had gekregen. En sinds afgelopen weekeinde wordt nog veel meer gezocht op 'Facebook verwijderen'. Toen begon ook het googelen naar de actie 'Bye bye Facebook'.

De zoekopdracht 'Facebook verwijderen' wordt vooral gebruikt in Groningen en Gelderland. In Utrecht en Noord-Holland wordt juist het meest gezocht op 'delete Facebook'.Update 02:27 (11/04/2018)

Facebookbaas ongeschonden door hoorzitting

Facebook topman Mark Zuckerberg is redelijk ongeschonden door de hoorzitting in de Amerikaanse Senaat gekomen. Zuckerberg bood zijn excuses aan voor het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Ook gaf hij toe dat het platform te weinig heeft gedaan tegen nepnieuws.

Bijna vijf uur lang beantwoordde de baas van Facebook vragen van senatoren. Sommige vragen leverden nieuwe inzichten op. Zo vertelde Zuckerberg dat Facebook alle gegevens van ex-gebruikers verwijdert, dat het tienduizenden nepaccounts heeft verwijderd en dat het bedrijf contact heeft gehad met Robert Mueller, de speciale aanklager die Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzoekt.

Maar een deel van de senatoren liet met hun vragen vooral zien dat ze weinig kennis van zaken hadden. Een senator vroeg: 'Hoe houdt u een businessmodel in stand waarbij gebruikers niet voor uw dienst betalen?' Waarop Zuckerberg antwoordde dat advertenties geld opleveren. De senator: 'Ik begrijp het. Dat is mooi.'

Investeerders waren duidelijk opgelucht over de verloop van het verhoor. Halverwege, toen de Amerikaanse beurzen sloten, was het aandeel van Facebook met 4,5 procent gestegen.

Zuckerberg is woensdag bij een tweede hoorzitting, van het Huis van Afgevaardigden in Washington.

'Microfoons van apparaten niet afgeluisterd'

Zuckerberg zegt zijn gebruikers niet af te luisteren via de microfoon in hun smartphone en dat informatie van opgeheven Facebook-accounts worden verwijderd. Consumentenorganisaties pleiten voor een 'gepaste compensatie' voor Facebook-gebruikersFacebook zegt niet microfoon niet af te luisteren'Facebook verwijdert alle info van opgeheven accounts' Consumentenorganisaties willen 'gepaste compensatie' voor Facebook-gebruikers

Bron: ANP