Fairtrade-chocola blijkt niet fair

Fairtrade maakt zijn beloftes aan cacaoboeren en consumenten niet waar. Kopers van de 'eerlijke' chocolade houden vooral de kantoren, salarissen en zakenreizen van de organisatie in stand. De Afrikaanse boer blijft nog steeds arm en gedesillusioneerd achter.

Consumenten betalen veel meer voor het in stand houden van de organisatie dan wat Max Havelaar (het Nederlandse Fairtrade-keurmerk) teruggeeft aan een arme cacaoboer. Dit meldt het Nederlands Dagblad zaterdag. Voor elke verkochte reep ontvangt Max Havelaar 2,5 procent - zo'n 4 cent per reep. Maar een cacaoboer in Afrika krijgt niet meer dan 2 cent extra voor diezelfde reep. Het geld wat overblijf komt dus zelden bij de Afrikaanse boeren terecht.

De organisatie achter Fairtrade wil de arme boeren in Afrika, Azie en Zuid-Amerika steunen door middel van de ontwikkelingshandel. Steeds vaker kopen mensen producten met een fairtrade-keurmerk. Het doel daar achter is natuurlijk het helpen bestrijden van armoede in deze landen. Zoals het er nu uit ziet doet de organisatie beloftes die ze niet na kunnen komen. 

Er is afgelopen weekend veel kritiek gekomen op het nieuwsbericht over Fairtrade. Een reactie van Stichting Max Havelaar op deze berichten is terug te lezen op hun website.

Bron: ANP/ND