'Farmaceut Vertex speelt cynisch spel over medicijn taaislijmziekte'

cynisch-sel-taaislijmziekte-121017.jpg

De Tweede Kamer vindt dat de maker van het medicijn Orkambi tegen cystic fibrosis (CF, taaislijmziekte) een cynisch onderhandelingsspel speelt over de rug van patiënten.

Een meerderheid vindt dat farmaceut Vertex moet zeggen waarom er, als de prijs niet het probleem zou zijn, toch geen akkoord is bereikt met het ministerie van Volksgezondheid.

'Cynisch spel'

VVD'er Arno Rutte sprak van een 'cynisch spel'. Hij wees erop dat Kamerleden een e-mail hebben gekregen van de fabrikant. Daarin staat volgens hem 'letterlijk: wij gaan akkoord'. Ook D66-Kamerlid Vera Bergkamp wil opheldering: 'De bal ligt bij de fabrikant'. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie gebruikte dezelfde bewoordingen.

'Schandalig spel'

Mona Keijzer van het CDA sprak zelfs van een 'schandalig spel' door de farmaceut. Volgens haar ligt er een goed aanbod dat Vertex moet aannemen in het belang van de patiënten.

PVV wil debat

De PVV wilde een debat over de kwestie, maar kreeg daar geen steun voor. De partij wil minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan de tand voelen. Volgens Karen Gerbrands van de PVV wordt er 'inderdaad een smerig spelletje gespeeld, en niet alleen door de fabrikant'.

Maandag werd bekend dat het dure medicijn niet in het basispakket zou komen vanwege de te hoge prijs. Vanwege tegenstrijdige signalen op dinsdag en woensdag van Vertex vroeg Schippers om opheldering. Vertex liet daarop aan de pers weten dat er geen deal is.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf draait het niet alleen om het totaalbedrag en staan 'andere aspecten' een deal in de weg. Hij zei daarover echter niet in detail te kunnen treden.

Bron: ANP