Fastfoodketens en kippenwelzijn: KFC scoort het best, Burger King 'faalt'

Burger 780x439.jpg

Hoe gaan fastfoodrestaurants om met hun vleeskippen? Zorgwekkend slecht, als je de ranglijst van World Animal Protection mag geloven. De internationale dierenbeschermingsorganisatie beoordeelt de grote ketens elk jaar op het vlak van concrete toezeggingen, ambities en transparantie rondom dierenwelzijn. Daaruit blijkt dat KFC in Nederland de meeste inspanningen doet voor een beter leven voor kippen, terwijl Burger King, Starbucks en Subway 'zwaar teleurstellen'. Hoe scoort jouw favoriete keten?

De meeste fastfoodketens houden aan de plofkip en falen op het vlak van dierenwelzijn, meldt World Animal Protection na wereldwijd onderzoek. Dit jaar werden ook de restaurants in Nederland afzonderlijk beoordeeld, waaruit vooral Burger King slecht naar voren komt. Volgens de dierenbeschermingsorganisatie 'weigert de keten om inspanningen te doen, anders dan veel andere bedrijven'. Ook Starbucks en Subway bengelen onderaan de Nederlandse ranglijst en zijn volgens de organisatie op vrijwel geen enkele manier bezig met het welzijn van kippen.

De plofkip: laagste niveau van dierenwelzijn

Het meeste kippenvlees van fastfoodketens komt – nog altijd – van zogenaamde plofkippen. De kippen spenderen hun leven in krappe, kale ruimtes zonder enig daglicht, en zijn extreem doorgefokt op snelle groei. De op elkaar gepakte dieren kunnen geen natuurlijk gedrag vertonen en lopen groot risico op huidverwondingen, kreupelheid, stress en infecties.

000000 Ranking fastfoodketens.png
Rangschikking fastfoodketens volgens aandacht voor kippenwelzijn

Met KFC scoort Nederland hoger op wereldschaal

Van de in dit jaar veertien apart beoordeelde landen eindigt Nederland op de derde plek, achter het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dat komt voornamelijk door de toonaangevende score van KFC, die er in Europa voor zorgt dat tientallen miljoenen kippen per jaar een beter leven krijgen.

Ook Domino's Pizza en New York Pizza boeken enige vooruitgang, onder meer door het Better Chicken Commitment te ondertekenen. Daarmee verbinden de ketens zich ertoe om plofkippen af te schaffen en voor trager groeiende kippenrassen te kiezen, die ook meer bewegingsruimte krijgen. 

Wel vegetarisch

Het valt World Animal Protection ten slotte nog op dat Burger King wel vegetarische en veganistische opties op het menu heeft. 'Des te eigenaardiger dat de fastfoodketen zijn ogen nog steeds sluit voor kippenwelzijn wat betreft de niet-vegetarische opties', stelt de organisatie.  

0000000 Vertaalde tabel.png
Tabel scores fastfoodrestaurants