Fiets huren of leasen: wat zijn je opties?

fietshuren-opties-08112019.jpg

Je fiets is total loss of misschien zelfs gestolen. Dit is heel vervelend, maar je hebt toch snel weer een tweewieler nodig. Een nieuwe fiets kopen is een optie, alleen moet je hiervoor wel diep in de buidel tasten. Om dat geld (op korte termijn) in je zak te houden, zijn er tegenwoordig ook verschillende mogelijkheden om een fiets tijdelijk te gebruiken. Radar zet een aantal opties voor je op een rij.

Wat de beste mogelijkheden zijn, ligt aan de situatie. Heb je meteen een noodfiets nodig, omdat je anders niet op je afspraak van die dag komt, of ben je op zoek naar een leenfiets voor de langere termijn?

Noodoptie: OV-fiets

Wanneer je eigen fiets het net begeeft op het moment dat je ergens moet zijn, is een OV-fiets van NS een goede optie om toch nog op tijd op de plek van bestemming te komen. Op 300 locaties in Nederland kun je met je OV-chipkaart per direct een fiets huren. 

Om een OV-fiets te kunnen huren heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig, waar je vervolgens het fietsabonnement op moet zetten. Dit abonnement is gratis en van achter je computer te regelen. Let wel op: de verwerking van je aanmelding duurt ongeveer een uur, dus zorg ervoor dat je het abonnement al hebt, als de kans bestaat dat je het in de toekomst nodig gaat hebben. 

Meer informatie over de OV-fiets en hoe je het abonnement op je OV-pas kan zetten.

Kosten OV-fiets

Een OV-fiets huren kost je €3,85 per dag (24 uur), na drie dagen (72 uur) betaal je €8,85 per dag. Je mag de fiets niet langer dan 21 dagen in je bezit houden. 

Bewaar de fiets en sleutel goed; bij verlies van de sleutel betaal je €20 en bij verlies van de fiets €50. Raak je beide kwijt, kost dat je €250. 

Het voordeel van de OV-fiets is dat het de enige deelfiets is die door heel Nederland staat. Op vergelijkingssite Fietschecker.nl vind je per stad de andere aanwezige deelfietsaanbieders. 

JUMP

Voor inwoners van Rotterdam is er met JUMP nog een mogelijkheid om snel een fiets te kunnen huren. Via de Uber-app kun je met je telefoon een elektrische JUMP-fiets huren. De fietsen staan verspreid door de stad en je kan ze voor één euro ontgrendelen met de app op je telefoon. Hierna betaal je 20 cent per minuut, wat neerkomt op €12 per uur. 

Of de fietsen ook naar andere Nederlandse steden komen is niet bekend. Dat hangt af van het eventuele succes in Rotterdam. 

Bekijk voor meer informatie de website van JUMP. 

Fietsleasing

Als je op zoek bent naar een fiets voor de langere termijn is leasen een steeds populairder wordende optie. Voor een leasefiets betaal je een vast bedrag per maand, waarbij service en onderhoud op rekening van het leasebedrijf zijn.

Door een nieuwe regeling wordt het leasen van een fiets bij je werkgever een stuk aantrekkelijker vanaf 2020.

Swapfiets is op dit moment een grote speler als het gaat om particuliere fietsleasing. Voor een abonnement op een fiets met de kenmerkende blauwe band betaal je €16,50 per maand, inclusief de service dat je fiets in het geval van schade of diefstal binnen een dag gerepareerd of vervangen wordt. 

Er bestaan ook elektrische leasefietsen, bijvoorbeeld van de ANWB of de Consumentenbond. Dit kost je wel een stukje meer dan een normale fiets, variërend tussen de €45 en €80 euro per maand. 

Vergelijkingssite Fietschecker geeft per stad de overige opties voor (elekrische) leasefietsen. 

Korte termijn is dure termijn

Met een fiets huren of leasen kom je op korte termijn goedkoper uit, maar als je dit een tijdje volhoudt kunnen de kosten hoog oplopen. Benieuwd wat de voor- en nadelen van een leasefiets zijn ten opzichte van een tweedehandsfiets? Radar schreef er een hulpartikel over. 

Een leasefiets of tweedehandsje: wat zijn de voor- en nadelen?

Bron: ANWB / Consumentenbond / Fietschecker / NS / Radar / Swapfiets