background branding

Fiets mee in de NS-trein? Je moet nu reserveren, tot irritatie van fietsersverenigingen

Nieuws - NS verplicht reserveren fietsen treinen.jpg

De NS voert een proef uit met fietsen in de trein. Wil je je stalen ros meenemen, dan ben je van 10 juli tot en met 15 september verplicht om een plek te reserveren. Maar dat valt niet goed bij fietsersclubs.

De Fietsersbond, Reizigersvereniging Rover, het Landelijk Fietsplatform en de NTFU zijn een petitie gestart tegen de verplichting. Die is inmiddels 12.500 keer ondertekend. Eerder al kwam er kritiek van het Locov, een OV-belangengroep waarin niet alleen Rover en de Fietsersbond zitten, maar ook de ANWB, ouderenbond KBO/PCOB en Ieder(in), een organisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Bezwaren

Fietsersbond-woordvoerder Martijn van Es legt aan Trouw uit waarom de bond tegen de verplichting is: de app is moeilijk om te gebruiken, het is onduidelijk bij welke treindeur je moet instappen met een fiets, en de reservering levert problemen op als je een aansluiting mist.

Maar het grootste probleem is dat de NS een nieuwe drempel opwerpt voor mensen om met de trein te reizen, zo laat een Fietsersbond-woordvoerder aan Radar weten. ‘Terwijl ze juist in deze tijd moeten proberen om weer mensen aan te trekken.’

Een woordvoerder van Rover stelt voor dat de NS het bij een vrijwillige reservering houdt: wie heeft gereserveerd, krijgt dan voorrang als er te weinig plek is. Rover oppert ook het idee van een betere OV-fiets, met versnellingen en fietstassen, zodat reizigers er meer soorten ritten mee kunnen maken.

De NS staat achter de proef

NS-woordvoerder Arno Leblanc verdedigt de proef in Trouw. Hij zegt dat de reserveringsplicht vooral bedoeld is om overlast in de trein tegen te gaan, want reizigers klagen weleens dat fietsen in de weg staan. Ook wijst Leblanc erop dat je dankzij de proef nu altijd ziet of er nog plek is voor je fiets in de trein.