Fietsen in de winter, waar moet je op letten?

FietsWinter_02122019.jpg

De dagen worden kouder en de kans op sneeuw en gladheid neemt toe. Dit zorgt voor meer ongelukken in het verkeer. Hoe kun jij je als fietser voorbereiden op de winter en waar moet je extra alert op zijn? Radar vroeg het aan Kees Bakker van de Fietsersbond. 

Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om tijdens het winterweer veilig de fiets op te gaan. 'Je kunt het zadel van je fiets lager zetten waardoor je sneller met je voeten bij de grond kan in het geval je zou vallen,' aldus Bakker.

Ook noemt Bakker het verlagen van de bandenspanning, door wat lucht uit je banden te laten lopen, als tip om meer grip te krijgen op het besneeuwde wegdek. 'Denk er wel aan dat je de banden na het winterweer oppompt. Te weinig spanning is slecht voor de band.'

Let op het wegdek

'Bij sneeuw en ijzel is het verstandig om je snelheid aan te passen. Daarnaast is het belangrijk dat je tijdens het fietsen goed let op waar het glad is. Glinsterende klinkers, bochten en bruggen moet je daarom voorzichtig nemen.'

Waar je volgens Bakker ook alert op moet zijn, is het bevriezen van vochtige kabels. Dit kan zowel voor als tijdens het fietsen gebeuren. Hierdoor kun je niet remmen en schakelen en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. De kabels worden minder vochtig als je er kettingolie op smeert waardoor de kans op bevriezing kleiner wordt.  

Lees ook: Fietslampjes: wat zijn de regels, en welke zijn goed?

Winterbanden op je fiets

Als je voor langere periode in de sneeuw fietst, kun je ook winterbanden op je fiets zetten. Volgens Bakker is de grip op het voorwiel het belangrijkst. Het is daarom prima om alleen de voorband te verwisselen om de kans dat je valt te verkleinen. Om op ijzige wegen grip te houden, kun je kiezen voor winterbanden met spikes. 

Voor de elektrische fiets heeft Bakker de tip om de accu vorstvrij te bewaren en in een verwarmde ruimte op te laden, omdat accu's slecht tegen vrieskou kunnen.

Bron: Fietsersbond