Fietspad verlicht zichzelf

fiets_man_amsterdam_123rf_780.jpg

Regionaal consumentennieuws

Een Amsterdams fietspad verlicht zichzelf, Haarlem krijgt voorlopig geen legale wiettuin en in Middelburg neemt de NVWA een jas van luipaardbont in beslag. Dit en meer lees je in het overzicht van regionaal consumentennieuws.

Haarlem: Legale wiettuin nog brug te ver

16 februari

De gemeente Haarlem krijgt geen eigen wiettuin. Er is op dit moment geen ruimte voor in het politieke klimaat in Den Haag, heeft burgemeester Bernt Schneiders de gemeenteraad laten weten. Zo'n tuin kan er pas komen als de cannabiswet is aangepast.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en een meerderheid in de gemeenteraad waren voorstander van de tuin. Het experiment met regulering van wietteelt zou een goed wapen zijn in de strijd tegen de criminaliteit in de stad.

PvdA'er Schneiders, tot de zomer nog Haarlems burgemeester en ook voorzitter van de werkgroep die onderzoek deed naar wietteelt, ziet graag een systeem met vergunningen voor verkoop en productie van wiet. Ondernemers worden daarbij gescreend en kunnen dan onder voorwaarden een vergunning krijgen. Ook zouden de ondernemers voorlichting over softdrugs moeten geven.

Amsterdam: Fietspad verlicht zichzelf

17 februari

Amsterdam heeft een fietspad dat zichzelf verlicht met zonne- en windenergie. Langs het pad staan 42 straatlantaarns die stroom krijgen door nabij geplaatste drijvende zonnepanelen en een miniwindturbine.

Het fietspad ligt in het Amsterdamse havengebied en is ontwikkeld door energiebedrijf Eneco en het Havenbedrijf Amsterdam. Met dit zelfvoorzienende systeem spreken zij woensdag van 'een wereldprimeur'.

Het systeem verdient zich volgens de initiatiefnemers terug omdat er geen energiekosten zijn. Door de lokale opwekking en lokaal verbruik hoeven geen leidingen en kabels gelegd te worden vanaf het hoofdstroomnet naar de te verlichten openbare ruimte.

Fietsers kunnen vanaf het voorjaar met een app het gewenste lichtniveau van de dimbare ledverlichting langs het fietspad bepalen. De ambitie is op den duur het hele havengebied op deze manier te gaan verlichten. Eneco is ook in gesprek met gemeenten over de invoering van duurzame verlichting langs fietspaden.

Middelburg: NVWA neemt jas van luipaardbont in beslag

16 februari

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben een jas van luipaardbont in beslag genomen. In de jas zit de pels van minimaal drie luipaarden verwerkt, aldus de NVWA.

Een inwoner van Middelburg had de jas te koop aangeboden op een veilingsite. Het kledingstuk had zo'n 2500 euro kunnen opbrengen. Er is proces-verbaal tegen de man opgemaakt

Het luipaard is een beschermde diersoort. De dieren worden in hun voortbestaan bedreigd door stroperij, jacht en verkleining van het leefgebied. De handel in producten waarin luipaardbont is verwerkt is aan strenge regels gebonden.

Tilburg: Wethouder houdt vast aan alfahulp

19 februari

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gaat praten met de Tilburgse wethouder Hans Knokke. Die wil namelijk een uitzonderingspositie wanneer er een wettelijke verbod komt op het gebruik van alfahulpen in de zorg. Dat schrijft Trouw vrijdag.

De gemeente Tilburg heeft gunstige ervaringen met deze goedkope arbeidskrachten die geen vast dienstverband hebben, geen sociale premies betalen en geen pensioen opbouwen. Volgens Knokke, die lid is van de SP, kost het Tilburg een paar miljoen euro als de alfahulpen in vaste diensten moeten worden genomen.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / Trouw / NVWA

Meer over