Fikse boete voor illegaal downloaden op vakantie

illegaaldownloaden-20190719.jpg

Vakantiegangers kunnen in het buitenland beter niet illegaal downloaden. In vergelijking met Nederland zijn de boetes voor het onrechtmatig binnenhalen van bestanden op vakantiebestemmingen namelijk hoger. Dat meldt VPNGids.nl. 

In Duitsland, Finland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk worden regelmatig boetes uitgeschreven voor het illegaal downloaden van muziek, films en series. Ook Nederlandse vakantiegangers buiten Europa lopen dit risico. In de Verenigde staten, Japan, en in Nieuw-Zeeland wordt het downloadverbod namelijk actief gehandhaafd. Je kunt in deze landen hoge kosten verwacht als je illegaal downloadt.

Uit een polluitslag van 2017 bleek dat een ruime meerderheid van 674 pollrespondenten het beperkte aanbod van legale diensten als reden zin om iets te downloaden.

Blokkade op websites

Sommige landen proberen illegaal downloaden te voorkomen door bepaalde sites te blokkeren die dit faciliteren. The Pirate Bay is bijvoorbeeld niet meer beschikbaar in Portugal en Italië.  Griekenland, Mexico, Egypte en Australië voeren hetzelfde beleid als in Nederland: illegaal downloaden is wettelijk verboden, maar wordt nog niet beboet.

Als je in Nederland illegaal downloadt, loop je misschien geen kans op een boete, maar loop je wel andere risico’s:

Risico’s van illegaal downloaden

Bron: VPNGids