Filesproeier tegen gladheid op de weg

gladheid.jpg

Rijkswaterstaat beschikt over een nieuw wapen in de strijd tegen gladheid bij bar winterweer.

Een zogenaamde filesproeier moet het verkeer op snelwegen weer aan het rijden krijgen als dat door sneeuw vaststaat.

Zoutoplossing

De filesproeier, zo groot als een aanhanger, sproeit met grote kracht een zoutoplossing op de weg onder voertuigen door. De machine kan twee rijstroken aan. De filesproeier wordt door een auto of bestelbus getrokken die op de vluchtstrook langs de file rijdt. De zoutoplossing is niet schadelijk voor voertuigen, zo verzekert Rijkswaterstaat.

Firestorm

Begin dit jaar was al een andere nieuwe machine ingezet, de zogenoemde Firestorm. Dit voertuig gaat grote ijsplaten te lijf met een warme zoutoplossing die op het ijs wordt gespoten. Daardoor smelt het ijs direct en kan er weer worden gereden.

Extreme winterse omstandigheden

'Rijkswaterstaat kan nu ook tijdens extreme winterse omstandigheden de gladheid bestrijden', aldus minister Melanie Schultz (Infrastructuur) vrijdag bij de aftrap van het gladheidsseizoen. De filesproeier en Firestorm zijn vooral bedoeld als het verkeer stilstaat en normaal strooien niet helpt.

Strooiwagens en sneeuwschuivers

De nieuwe machines komen bij de 542 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers die Rijkswaterstaat bij winterweer inzet om de snelwegen vrij te houden. De strooiwagens leggen dan in 2 uur 10.000 kilometer af.

Bron: ANP