background branding

Fillers - Reactie Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

19042021 inspectie gezondheidszorg.jpeg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft gereageerd op de tv-uitzending van 15 november over schoonheidsspecialisten die fillers injecteren. 

Er is niet voor ieder apparaat op de markt vastgesteld wie het mag gebruiken en of er sprake is van een voorbehouden handeling of niet. Ook niet voor de mesogun. Er zijn van deze apparaten verschillende versies op de markt die elk nog weer anders werken. Dat maakt het heel moeilijk daar een algemene uitspraak over te doen. Voorop staat dat niemand een ander schade mag berokkenen en goed moet weten wat hij of zij doet. Daarvoor moet je weten hoe het apparaat werkt, weten wat de risico’s zijn en er goed getraind in zijn. Als er meldingen binnenkomen over de schade die is veroorzaakt door een van deze apparaten, zullen we daar als eerst naar kijken.

Met enige regelmaat is er in de media aandacht voor (vermeende) misstanden in de sector, maar de inspectie ziet dat niet terug in meldingen. Mede daarom voert de inspectie op dit moment een reeks toezichtsbezoeken uit bij schoonheidssalons. Zo wil de inspectie eventuele risico’s binnen de cosmetische sector beter in beeld krijgen. De mesogun is al bij een aantal bezoeken aan de orde gekomen. Waar de ene schoonheidsspecialist ‘m volop gebruikt, ziet de ander grote risico’s. Of en welke risico’s er precies zijn kunnen wij niet inschatten. Daarom heeft de inspectie het RIVM gevraagd onderzoek te doen naar de mesogun en een tweetal andere apparaten dat in schoonheidssalons wordt gebruikt. Deze onderzoeken lopen ook nog. Als er onduidelijkheid blijft over de regels voor voorbehouden handelingen, is het aan het ministerie van VWS om te onderzoeken hoe deze knelpunten kunnen worden opgelost.

Alleen filmbeelden zullen zelden voldoende informatie geven om tot een zorgvuldig oordeel te komen. Bovendien is het niet zorgvuldig om een dergelijk oordeel via de media te communiceren. De inspectie geeft daarom geen verdere reactie op de door Radar gemaakte beelden.