Financiële positie pensioenfondsen stabiel

pensioenfondsen-stabiel01062017.jpg

De Nederlandse pensioenfondsen hebben hun financiële positie afgelopen maand stabiel gehouden. Op de aandelenmarkten werden lichte verliezen geleden, maar dat konden de fondsen compenseren doordat ook de waarde van hun verplichtingen wat terugliep.

Volgens onderzoeksbureau Aon Hewitt bleef de gemiddelde dekkingsgraad in mei daardoor gelijk aan die in april, op 105 procent. Deze graadmeter laat zien in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen en is bijvoorbeeld belangrijk bij beslissingen over eventuele kortingen.

Vorig jaar leek het er lang op dat veel fondsen nu al moesten gaan snijden in de pensioenen. Dat bleek uiteindelijk niet nodig omdat de rente in de laatste maanden weer wat opkrabbelde. Voor miljoenen Nederlanders is de dreiging van kortingen evenwel nog altijd niet uit de lucht. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde onlangs dat zich komende jaren nog ingrepen kunnen voordoen, aangezien de financiële positie van tientallen fondsen nog niet op het minimaal vereiste niveau zit.

Bron: ANP