Fiscus maakt belastingaangifte makkelijker

De Belastingdienst maakt het doen van aangifte over de inkomstenbelasting makkelijker. Mensen hebben nu een maand extra de tijd om hun aangifte te doen (1 mei), aangifte kan ook op een nieuwe persoonlijke pagina bij de belastingdienst en voor wie helemaal een rechttoe rechtaan-aangifte heeft is er een app. Aangifte via het downloadprogramma en op papier kan overigens nog altijd.

Vanaf zondag, 1 maart, zijn ook de door de fiscus al vooraf ingevulde gegevens te raadplegen of te downloaden. Het blijft zaak die cijfers goed te controleren, maar wie in een jaar niet getrouwd of gescheiden is, geen huis heeft gekocht of verkocht en niet van baan is veranderd is het geheel vaak overzichtelijk. Aangifte kan dit jaar voor het eerst ook in april. Wie voor 1 mei klaar is krijgt zeer waarschijnlijk voor 1 juli antwoord.

De Belastingdienst begint zondag met nieuwe televisiespotjes, nog altijd onder het motto 'Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker'. Vanaf maandag zijn er ook radiospotjes.

Dit jaar moeten ongeveer 6,5 miljoen mensen aangifte inkomstenbelasting doen. De fiscus heeft voor 6 miljoen alle gegevens over loon, WOZ-waarde, betaalde hypotheekrente, spaartegoeden etc al ingevuld. Voor de rest van de mensen is de aangifte al deels of grotendeels vooraf ingevuld.

Minder terug of zelfs bijbetalen

Tussen de 5 en 6 miljoen Nederlanders moeten rekening houden met een naheffing van de Belastingdienst of een lagere teruggave. De naheffing van de Belastingdienst zal uitkomen op een bedrag van gemiddeld 150 euro.

De naheffing, vaak in de vorm van een lagere teruggave, komt uit op enkele tientjes tot zo'n 300 euro. Voor een enkeling, die een hogere bonus heeft dan een vast salaris, kan de heffing oplopen tot 700 euro. De heffing geldt voor mensen die vakantiegeld krijgen, een bonus of een eindejaarsuitkering.

De Belastingdienst kon wijzigingen over 2014 niet meer op tijd verwerken in de voorlopige teruggaaf.

FNV Belastingservice adviseert vanwege die naheffing de arbeidskorting en de heffingskorting extra goed te controleren.

Extra tijd om te betalen

Belastingbetalers die te maken krijgen met de naheffing, krijgen extra tijd om het geld aan de Belastingdienst te betalen.

De normale betalingstermijn is zes weken, maar daar komen vier maanden bovenop. Als de betaling van de naheffing na 5,5 maand nog niet is voldaan, dan wordt er rente in rekening gebracht.

Bron: ANP / NOS