Flesje water mee?

water_kraan_flesje_vullen800.jpg

Polluitslag

'Bijna nooit', antwoordt een meerderheid van de pollrespondenten op de vraag of zij standaard een flesje water meenemen wanneer ze de deur uitgaan.

35 procent van de 65 respondenten zegt (bijna) nooit een flesje water bij zich te hebben. 26 procent juist (bijna) altijd, 12 procent meestal en nog eens 26 procent soms. Ook op Twitter vroegen we of mensen altijd een flesje water bij zich hebben. 'Altijd, ook in de winter', reageerde Heidi.

Hitteplan

Begin deze maand was een heus hitteplan van kracht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu raadde aan om voldoende water te drinken. Handig, om een flesje water bij je te hebben tegen de uitdroging. 'Meestal neem ik en thermoskannetje gevuld met thee mee, maar met dit weer neem ik zeker water mee', aldus Ivy op Twitter.

Waterflesjes hergebruiken

Geruchten gaan dat het hervullen van een flesje water slecht voor de gezondheid is. Maar wat is hiervan waar? Volgens De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) geeft het materiaal van plastic waterflesjes geen schadelijke stoffen af. Bij hergebruik kunnen er wel bacteriën, algen en soms schimmels in het water komen.

Wanneer het water te lang blijft staan kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Uit onderzoek van microbioloog Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen blijkt dat de bacteriën die zich opstapelen bij het hervullen van je flesje water niet schadelijk zijn voor de gezondheid. 'Pas als er ziekteverwekkers in het water komen, kun je er ziek van worden.' Wel vindt hij al die bacteriën zonde van het schone Nederlandse kraanwater en dus wast hij zelf zijn flesje af.

In de afwasmachine

Je kunt er ook voor kiezen een waterfles te kopen die je in de afwasmachine kunt stoppen. Zo maakt waterflesproducent Dopper plastic waterflessen van gerecycled materiaal om het gebruik van kraanwater aan te moedigen. Op Twitter vertelde Kiki ons dat ze de deur niet uitgaat zonder een flesje water: 'Altijd mijn dopper gevuld met kraanwater mee.'

Bron: Gezondheidsnet / dokterdokter