Flink meer handtekeningen voor verbod consumentenvuurwerk

vuurwerkmanifest-handtekeningen-040119.jpg

Het aantal mensen dat het Vuurwerkmanifest, waarin wordt gepleit voor een verbod op consumentenvuurwerk, heeft ondertekend is flink opgelopen. Tot nu toe hebben 1700 organisaties en 78.000 particulieren het manifest ondertekend. Vorige maand hadden 1400 organisaties en 66.000 particulieren hun steun betuigd aan de actie.

Volgens een woordvoerster van het Nationaal Vuurwerkmanifest hangt de groeispurt van de afgelopen weken onder meer samen met een aantal grote organisaties, waaronder Achmea en de Dierenbescherming die zich hebben aangesloten. 'Die hebben hun achterban ingeschakeld. De steun wordt veel breder gedragen vergeleken met een aantal jaren geleden', aldus de zegsvrouw. Ook hangt de sterke groei volgens haar samen met het grote aantal vuurwerkongelukken afgelopen jaarwisseling. Onder de ondertekenaars van het manifest zijn oog-, kinder-, en jeugdartsen, politici, dierenartsen, de Vogelbescherming, maneges, hondentrimsalons en mensen met huisdieren.

Over het vuurwerkmanifest

De opstellers van het manifest wijzen op de grote schade die vuurwerk elk jaar aanricht, variërend van verwondingen aan ogen en handen tot schade aan gebouwen die in de vele miljoenen loopt. Ze pleiten voor alleen nog professionele vuurwerkshows en een verbod op consumentenvuurwerk. Het Vuurwerkmanifest werd in 2014 in het leven geroepen.

Bron: ANP