'Flinke huurverhoging voor scheefwoners'

scheefwonen-26-092-18-780.jpg

Mensen die in een sociale huurwoning blijven wonen terwijl zij daar eigenlijk te veel voor verdienen, krijgen mogelijk een flinke huurverhoging voor de kiezen. Dat staat in een voorstel van de vier coalitiepartijen in de Tweede Kamer, zo bevestigt D66 na een bericht in het AD.

De huur voor een sociale huurwoning, bedoeld voor mensen die tot 41.000 euro per jaar verdienen, mag nu nog met maximaal 5,4 procent per jaar stijgen. Het kan daardoor jaren duren voordat een scheefhuurder de maximale huur betaalt die bij zijn woning past. De regeringspartijen willen dat dit sneller gaat. Het moet in extreme gevallen, bijvoorbeeld als iemand 100.000 euro of meer per jaar verdient, zelfs mogelijk worden de huur in één keer op te schroeven naar dat maximum. De huurverhoging kan dan oplopen tot enkele honderden euro's per maand.

'Huurders met bescheiden middeninkomen de schuld geven van lange wachtlijsten'

Het idee valt niet goed bij de directeur van de Woonbond. Volgens hem kunnen veel middeninkomens geen huur boven de sociale huurgrens betalen. 'Het is absurd deze mensen hun betaalbare huurwoning uit te jagen', stelt Paulus Jansen. 'Vanuit politiek Den Haag is er van alles gedaan om de sociale huursector te verkleinen. Het slaat nergens op om dan huurders met een bescheiden middeninkomen de schuld te geven van lange wachtlijsten. Den Haag zou zich moeten buigen over de dure scheefheid, het aantal huurders dat in een te dure sociale huurwoning woont.'

Bij de oppositie valt het voorstel evenmin in goede aarde. 'De huren stijgen naar een onbetaalbaar niveau', aldus PVV-Kamerlid Alexander Kops. Hij vindt dat het kabinet eerst het woningtekort maart eens moet oplossen. 'Zeker zijn van een betaalbare woning betekent niet de huur opjagen van mensen zonder woonalternatief', stelt PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Honderdduizenden scheefwoners

Er zijn enkele honderdduizenden scheefwoners in Nederland. Doordat zij een gesubsidieerde huurwoning bezet houden waar zij eigenlijk geen recht op hebben, zijn er te weinig huizen voor mensen die wel van de sociale huur afhankelijk zijn. Maar woningcorporaties kunnen ze niet uit hun huis zetten.

Een flink hogere huur moet voor die groep een aansporing zijn om te verkassen naar een huurhuis in de vrije sector of om een eigen woning te kopen. De huur kan evenwel niet hoger worden dan de liberalisatiegrens van 710 euro per maand.

Bron: ANP