Flinke stijging registratie nieuwe personenauto's

registratie-personenautos-neemt-toe-780.jpg

In augustus zijn 41.355 nieuwe personenauto's op kenteken gezet, 42,1 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Deze flinke stijging komt vooral door de registratie van auto's die door de invoering van een strengere emissietest per 1 september over een jaar niet meer mogen worden verkocht. Dat blijkt uit cijfers van onder meer BOVAG en RAI Vereniging.

Vanaf 1 september moet de CO2-uitstoot van alle nieuwe personenauto's in Europa worden vastgesteld volgens de WLTP-testprocedure (Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure).

Voorraad

Bij de introductie of aanscherping van Europese eisen aan auto's mag de auto-industrie bestaande voorraden (die niet aan de nieuwe eisen voldoen) onder bepaalde voorwaarden nog een jaar uitverkopen. Enkele automerken hebben daarom de afgelopen maanden een voorraad aangelegd die nu in de verkoop gaan.

Tot en met augustus dit jaar zijn in Nederland 330.471 personenauto's verkocht. Dat is 14,9 procent meer dan in de eerste acht maanden van vorig jaar. Voor heel 2018 verwachten BOVAG en RAI Vereniging dat er in totaal 430.000 nieuwe personenauto's worden verkocht. In 2017 waren dat er 414.538.

Bron: ANP