background branding

Flinke stijging van pensioenpremies, leidt mogelijk tot lager nettoloon

pensioen4-12-2020.jpg

Niet eerder stegen de kosten voor pensioen zo hard als dit jaar. Dat meldt het FD op basis van eigen jaarlijks onderzoek met PensioenPro naar de premies van pensioenfondsen. Werkgeversvereniging AWVN waarschuwt dat een hogere premie een lager nettoloon kan betekenen. Dit is het geval wanneer de hogere premie door jou als werknemer moet worden betaald. Als de werkgever de premie betaalt kan het betekenen dat er minder ruimte is voor een eventuele loonsverhoging.

Stijgingen van de pensioenpremie met 10 procent of meer zijn dit jaar geen uitzondering. Bovendien krijgen werknemers bij veel fondsen voor hun premie ook nog eens minder pensioen. Boosdoeners zijn de lage rente en lagere verwachte rendementen.

'Dit hebben we nog niet eerder gezien'

'Dit hebben we nog niet eerder gezien. Je ziet gigantische ingrepen', zegt Jeroen Koopmans, partners bij pensioenadviseur LCP. Bij 39 van de 44 bedrijfstakpensioenfondsen in Nederland is pensioen dit jaar duurder geworden: de premie stijgt, deelnemers krijgen minder pensioenopbouw, of allebei. Dat raakt circa vijf miljoen werkende Nederlanders.

Vijf jaar geleden lag de premie meestal rond de 20 procent

Volgens Martijn Vos, directeur van pensioenadviseur Ortec Finance, is het met premies van 25 tot 30 procent bij de meeste pensioenfondsen zo dat een Nederlander niet langer een dag, maar anderhalve dag in de week voor het pensioen werkt. Vijf jaar terug lag de premie meestal rond de 20 procent

Lees ook: 'Nederlands pensioenstelsel beste ter wereld, maar kortingen dreigen'

Bron: ANP