Folders zijn vaak welkom, maar niet meer ongevraagd: 74% positief over ja/ja-sticker

poll-jajasticker_780.jpg

74 procent van ruim 5000 pollrespondenten vindt de invoering van de ja/ja-sticker een goed idee. Een meerderheid daarvan ontvangt wel graag folders, maar vindt het geen probleem om dat via een sticker op de brievenbus aan te geven.

In sommige gemeenten krijg je niet meer standaard folders in je brievenbus, tenzij je daar bewust voor kiest door een ja/ja-sticker op je brievenbus te plakken. Tot nu toe moet je juist actie ondernemen als je géén folders wil, door een nee/nee-sticker of een nee/ja-sticker te plakken (wel huis-aan-huis-bladen, geen folders).

Wanneer in iedere brievenbus automatisch folders worden gestopt, zullen daar meer leveringen tussen zitten die door de ontvanger zonder kijken worden weggegooid, zoals sommige pollrespondenten laten weten: ' Ik heb nu geen sticker en ik ontvang dus folders, maar deze gooi ik vaak ongezien weg.' Wanneer je juist moet aangeven wanneer je wél graag folders ontvangt, zullen de adressen waar folders ongelezen in de prullenbak belanden afnemen: 'Er komt zo minder papier te zwerven op straat', zegt de een. 'Scheelt een hoop verspilling van papier', geeft een ander aan.

Ik gooi folders vaak ongezien weg
- Polldeelnemer

Enkele pollrespondenten zien het probleem niet: 'Wil je geen folders oké. Plak een sticker. Verder geen gezeur. En geen sticker en wil je geen folders, pak een doos, doe ze erin, wel even plastic eraf.' Wanneer je netjes papier (en plastic) scheidt, wil dat echter niet zeggen dat er geen milieuballast is via folders, en onnodige milieuballast via folders die niet gelezen worden: ze worden gedrukt, verpakt, verspreid, opgehaald als afval en (in het beste geval) gerecycled: voor de productie en het vervoer van de folders zijn dus ook de nodige andere grondstoffen (inkt, plasticfolie) nodig en komt CO2 vrij.

Meer voorstanders van ja/ja-sticker

Vijf jaar geleden stond 68 procent (van een overigens veel kleinere groep pollrespondenten) positief tegenover de ja/ja-sticker. Dat is nu 74 procent; een (kleine) populariteitsstijging voor de nieuwe sticker. Volgens deze respondent kan dat komen door voortschrijdend inzicht wat betreft het milieu: 'Mag hopen dat we nu toch wel milieubewust genoeg zijn om overbodige papierverspilling aan te pakken!'

Ik ben uit op voordeeltjes dus pluis elke week de folders uit
- Pollrespondent, positief over ja/ja-sticker (zou 'm zelf plakken)

40 procent van de pollrespondenten geeft aan dat zij de sticker op de brievenbus zouden plakken, en dus wél folders willen ontvangen: 'Ik ben uit op voordeeltjes dus pluis elke week de folders uit', zo laat een respondent weten. Bij sommigen gaat dat gepaard met innerlijke strijd, zo lezen we in de toelichtingen: 'Hoewel ik ja/nee op mijn brievenbus heb omdat ik dit heel erg vond voor het milieu, ga ik dit toch veranderen in ja/ja omdat ik het heel erg fijn vind om de folders in te kijken.'

Tips: selectie maken, zelf halen of online lezen

Wie wel graag folders kijkt, maar zich ook bewust is van de berg afval, kan misschien iets met deze tips:

  • Zelf kiezen. Meerdere mensen wijzen op de mogelijkheid om een selectie te maken: 'Ik krijg nu de folders die ik wil via folderskiezen•nl, bezorgd door de post'. Een ander noemt kiesjefolders•nl.
  • Online of app. 'Alle folders kun je ook online inzien als je dat wilt', tipt iemand. Hoewel sommige mensen aangeven de koopjes juist graag op papier te ontvangen, kan het voor anderen wel een uitkomst zijn, via sites en apps van bijvoorbeeld Voordeelmuis, AlleFolders, Folder-online, Folderz, Folders of Reclamefolder.
  • Zelf ophalen. 'Ik haal zondags folders bij een punt bij mij in de buurt. Vind dat zo leuk voor de zondagmiddag', laat een respondent weten bij wie in het postcodegebied geen folders meer worden bezorgd. Op deze manier kun je zelf folders halen op het moment dat je er ook tijd voor hebt.
  • Vakantiestop. Een respondent laat weten graag een ja/ja-sticker te willen, maar deze af en toe eraf te halen: 'Verwijderen als ik enige weken op vakantie ben. Zodat ik dan geen reclame krijg gedurende de tijd.' Afplakken kan natuurlijk ook.

Snappen de bezorgers het nog wel?

'Komt de bezorger dan niet in verwarring?', vraagt een respondent zich af. De ervaringen zijn divers. Bij sommigen gaat het inderdaad niet goed: 'We hebben de Ja/Ja stickers geprobeerd, maar toen kregen we helemaal geen folders meer. Kennelijk is alleen het plakken van een stickers al voldoende om geen folders te krijgen, ook al is het Ja/Ja.'

Okee zou zeggen goed idee... als het werkt!
- Polldeelnemer met slechte ervaringen met de ja/ja-sticker

Maar ook positieve ervaringen worden gemeld: 'Wij hebben al zo'n sticker op de brievenbus, en krijgen elke week onze folders'. Met het oude systeem gaan er bovendien ook dingen mis. Sommigen melden dat ze überhaupt geen reclame ontvangen, of juist ongevraagd wel: 'Ik word knettergek van die reclame, het ergste is dat ze ondanks 8 nee/nee-stickers toch reclame in brievenbus blijven gooien.' Het is dus zaak om alle regels duidelijk over te brengen op de bezorgers.

Wat moet je met je nee/nee- of nee/ja-sticker?

'Wat als we al een ja/nee-sticker hebben?', vraagt een ander zich af. De Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) geeft het antwoord op haar site: in de meeste gemeenten blijven de nee-stickers gewoon geldig, naast de ja-stickers. VNG geeft een handig overzicht van de regels die gelden in gemeenten waar de ja/ja-sticker is ingevoerd:

  • Geen sticker: Geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen
  • Nee/ja-sticker: Geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen (hetzelfde dus als geen sticker)
  • Ja/ja-sticker: wel reclamefolders en wel huis-aan-huisbladen
  • Nee/nee-sticker: Geen reclamefolders, geen huis-aan-huisbladen

Waar haal je de ja/ja-sticker?

Iemand geeft aan nog wel graag één keer ongevraagd iets in de bus te krijgen: namelijk die ja/ja-sticker: 'Moet er wel bij iedereen die nu geen sticker op zijn brievenbus heeft zitten zo'n sticker in de bus gestopt worden.' In sommige (deelnemende) gemeentes kun je de sticker gratis aanvragen, kijk daarom vooral even op de site van je gemeente als je er meer over wil weten.

Over de poll over de ja/ja-sticker

De poll over de ja/ja-sticker is tussen 26 oktober en 16 november 2021 ingevuld door 5021 mensen. De poll is gepromoot via onze website, nieuwsbrief en onder de leden van het Radar Testpanel. Wil jij jouw mening laten meetellen? Wordt gratis lid van panel door deze korte vragenlijst in te vullen