'Fondsen laten kans goedkoper medicijn lopen'

medicijnen_780.jpg

Verschillende Nederlandse pensioenfondsen hebben in 2014 tegen een voorstel gestemd dat farmaceut Gilead ertoe zou kunnen bewegen de prijs van het geneesmiddel Solvadi te verlagen. Dat meldt televisieprogramma Zembla woensdag op basis van eigen onderzoek.

Solvadi is een medicijn tegen hepatitis C. In de Verenigde Staten kost een enkele pil 1000 dollar, zo rekende Zembla voor. In Nederland wordt voor het medicijn 600 euro betaald. Volgens de onderzoekers staat door de hoge prijs de toegang tot het middel onder druk.

Tegen gestemd

Op een aandeelhoudersvergadering van Gilead werd voorgesteld om het salaris van topman John Martin te koppelen aan de beschikbaarheid van de medicijnen. Zembla ontdekte dat onder meer pensioenfondsen ABP en SBZ hier tegen stemden, samen met in totaal 98 procent van alle aandeelhouders. Pensioenfonds PFZW stemde wel voor.

Pensioenbeheerder: 'Sensationeel verhaal'

Pensioenbeheerder APG benadrukte in een reactie namens ABP dat die tegenstem niet betekent dat het fonds tegen lagere medicijnprijzen is. Volgens de pensioenbeheerder heeft Zembla een 'sensationeel verhaal' gemaakt, waarbij 'veel feiten' over het hoofd worden gezien. Een woordvoerder wees daarbij onder meer op de hoge score van Gilead op een ranglijst van bedrijven die veel doen om medicijnen betaalbaar te maken.

APG gaf verder aan zich bij geen enkele van de 5000 bedrijven waarin wordt belegd te bemoeien met de prijzen van individuele producten. 'Dat is de taak van het management.'

Bron: ANP