background branding

Foodwatch: Koningsontbijt nog steeds ongezond

ontbijt_kind800.jpg

Consumentenorganisatie foodwatch blijft problemen houden met het Koningsontbijt. Dit ontbijt waar vrijdag ruim een miljoen basisschoolleerlingen aan meedoen, bevat veel ongezonde producten. 'Bedrijven bepalen wat zogenaamd gezond en goed is voor de kinderen', zegt foodwatch-directeur Hilde Anna de Vries. Ook over de sluikreclames heeft de organisatie grote zorgen.

Foodwatch pleit voor een wet die reclame van de voedselindustrie op scholen weert. 'Op scholen mag volgens de wet geen reclame gemaakt worden, maar onder het mom van voorlichting, dringen voedselproducenten nu toch via een omweg de scholen binnen', zegt De Vries. De belangen van de voedselindustrie en van onderwijs verschillen fundamenteel van elkaar, zegt de organisatie.

Koningsspelen

Het Koningsontbijt wordt aanstaande vrijdag op veel basisscholen geserveerd voorafgaand aan de Koningsspelen. Het wordt voor het derde jaar op rij geleverd door supermarktketen Jumbo.

Veel suiker

Vorig jaar was er ophef over omdat kinderen eten voorgeschoteld kregen dat vol zat met suiker. Het ging om ongezonde producten als hagelslag en pindakaas. Het Voedingscentrum noemde dit ontbijt vorig jaar 'een slecht voorbeeld'.

Nog steeds ongezond

Dit jaar is er volgens de instantie een aantal verbeteringen aangebracht aan het ontbijt, maar het Voedingscentrum is er nog steeds niet erg over te spreken. 'De pindakaas is eruit gehaald, maar het is nog steeds geen gezond ontbijt', zei een woordvoerster vorige maand.

Het ontbijt bestaat dit jaar onder meer uit melk, sinaasappelsap, volkorenbrood, chocoladehagelslag, aardbeienjam, appelstroop, smeerkaas, smeerworst, snoeptomaatjes en appels.

Update 16:46 uur: Reactie Jumbo

Jumbo vindt het jammer dat Foodwatch en het Voedingscentrum een feestelijk iets als het Koningsontbijt aangrijpen om hun punt te maken.

 

Als familiebedrijf zien we dit niet als commerciële activiteit, maar willen deze sportieve een feestelijke dag ondersteunen. Daarom is ook gekozen voor een combinatie van gezonde en feestelijke producten die passen bij een feestelijke sportdag.

 

Daarnaast grijpen we het Koningsontbijt aan om kinderen, maar ook volwassenen, duidelijk te maken dat het ontbijt een belangrijke én gezellige start van de dag is. Naast het Koningsontbijt doen we dat ook op andere manieren. Zo geven we hier onder meer ook aandacht aan in ons Hallo magazine en in onze huis-aan-huis folder.

 

Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat 15% van de gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd niet dagelijks ontbijt. Dat betreft grofweg 300.000 kinderen.

Bron: ANP