Fors meer verlichting ingeleverd voor hergebruik

lamp-inleveren-hergebruik-04032019.jpg

Het aantal lampen en armaturen dat vorig jaar is ingeleverd voor hergebruik is verder gestegen. Volgens de stichting LightRec werden vooral meer armaturen ingezameld. De inzet om ook de bouw-, installatie- en sloopsector te laten inzamelen werpen daarmee hun vruchten af. De inzameling van lampen liep iets terug.

Aan armaturen werd 3,5 miljoen kilo ingezameld, een derde meer dan in 2017. Bij lampen bleef het ingezamelde gewicht op ongeveer 1,8 miljoen kilo. In 2017 werd er 20.000 kilo meer ingezameld.

In de sloopsector is specifiek aandacht gevraagd voor hergebruik van verlichting. Speciale bakken op slooplocaties dragen ook bij aan de verbeterde inzameling van vooral armaturen. Verder zijn inzamelbakken bij groothandels zoals Technische Unie geplaatst.

Wecycle

LightRec is een initiatief van producenten en importeurs van lichtbronnen met als doel het milieuverantwoord inzamelen en recyclen van verlichtingsapparatuur. Dat gebeurt via uitvoeringsorganisatie Wecycle. Bakken van die organisatie staan bij veel bouwmarkten en supermarkten. Het aantal inzamelplekken bij supermarkten verdubbelde afgelopen jaar.

Bron: ANP