Fossiele energie: zo weet je of jouw bank of verzekeraar er geld in steekt

fossiele_energie.jpg

De fossiele sector ontvangt jaarlijks 37,5 miljard euro aan subsidies, bleek onlangs uit onderzoek van milieuorganisaties en de TU Delft. Maar ook als consument kan jij indirect in fossiele energie investeren. Hoe kom je daarachter? En heeft het zin om voor een ander bedrijf te kiezen?

ING versus Triodos

Er zijn bepaalde bedrijven waar je niet omheen kunt. Denk bijvoorbeeld aan een bank, verzekering of pensioenfonds. Of die in fossiele energie investeren, is volgens Milieudefensie - een van de milieuorganisaties die meewerkten aan het onderzoek - voor een groot deel te achterhalen.

 “In de Eerlijke Geldwijzer kun je zien welke investeringen dit soort bedrijven doen ”, zegt Kirsten Sleven van Milieudefensie. “De Triodos Bank komt er bijvoorbeeld een stuk beter uit dan de ING.”

Het onderzoek

In het rapport worden 31 regelingen beschreven die op een of andere manier het gebruik van fossiele brandstoffen voordeliger maken. Daarbij gaat het doorgaans niet om geld dat de overheid overmaakt op de rekening van bedrijven, maar vooral om belastingkortingen en -vrijstellingen. Zo hoeven grootverbruikers van aardgas over het grootste deel van hun verbruik geen energiebelasting te betalen en zijn de lucht- en scheepvaart vrijgesteld van accijns over kerosine en stookolie.

De grootste klapper, 13,5 miljard euro per jaar, zit in de energiebelasting. Die is in Nederland degressief. Dat wil zeggen dat bedrijven die meer energie gebruiken, relatief gezien steeds minder belasting over hun verbruik hoeven te betalen. 

De organisaties achter het onderzoek pleiten ervoor om de fossiele voordelen snel af te bouwen. Het belastinggeld dat dit oplevert, kan dan bijvoorbeeld worden besteed aan het tegengaan van energiearmoede door het isoleren van woningen.

'Consument is niet aan zet'

Op basis van de Eerlijke Geldwijzer kun je ervoor kiezen om over te stappen. Maar heeft dat wel zin? “Het geeft natuurlijk een goed signaal af”, zegt Sleven. “Maar helaas zijn banken niet alleen afhankelijk van hun particuliere klanten, maar grotendeels van hun zakelijke portefeuille.”

Volgens Milieudefensie is de consument wat betreft investeringen in fossiele energie niet aan zet. “Zolang er maatregelen zijn als fossiele subsidies, die op grote schaal het gebruik van olie en gas bevorderen, is wat consumenten doen een druppel op een gloeiende plaat.”

Daarbij zijn groene keuzes vaak duurder. “Voor veel Nederlanders is het al een opgave om zich in het levensonderhoud te voorzien. Dan kun je echt niet van mensen verwachten dat ze deze keuzes maken.” 

Voor mensen die tegen fossiele subsidies zijn, is er wel een andere manier om (meer) invloed uit te oefenen, aldus Milieudefensie. “Stem op partijen die ze willen afschaffen.”