Foto’s en filmpjes met Zwarte Piet zijn verboden op Facebook en Instagram

Zwarte-piet-12-8-2020.jpg

Foto's, tekeningen en filmpjes met Zwarte Piet zijn niet meer toegestaan op Facebook en Instagram. Als de platforms een melding krijgen, kunnen de afbeeldingen en video's worden verwijderd. Gebruikers die hier regelmatig mee de fout in gaan, kunnen uiteindelijk worden geblokkeerd.

Facebook heeft donderdag bekendgemaakt dat 'discriminerende stereotyperende kenmerken' verboden zijn op Facebook zelf en op dochterdienst Instagram. Bij die stereotypes gaat het bijvoorbeeld over zwarte schmink, grote lippen en een pruik met krullen.

Beheerders moeten context afwegen

De afbeeldingen worden niet automatisch verwijderd, menselijke beheerders moeten bij elk geval kijken naar de context. 'Facebook vindt het niet aanvaardbaar dat mensen zich gediscrimineerd of onveilig voelen door bepaalde berichten. Sinterklaas is een feest voor iedereen', aldus het platform. Schoorsteenpieten zijn wel toegestaan.

Maatregelen tegen racisme en discriminatie

Facebook neemt meer maatregelen tegen racisme en discriminatie. Ook antisemitische berichten, waarin iemand bijvoorbeeld zegt dat Joodse mensen achter de schermen regeringen in hun macht hebben, zijn voortaan verboden. De regels gelden wereldwijd, maar Zwarte Piet is vooral in Nederland en België een bekend figuur.

Facebook zegt de afgelopen negen maanden met zestig organisaties uit verschillende landen te hebben gesproken over de nieuwe regels tegen racisme en discriminatie.

Wat vind jij ervan dat Facebook en Instagram afbeeldingen van Zwarte Piet en Joodse karikaturen gaan verbieden? Bijna 8000 mensen reageerden op onze poll, lees:

Facebook moet verbod op zwarte piet niet afdwingen

Bron: ANP