Fout hout
Veel houtproducten worden gemaakt van geïmporteerd hardhout of komen kant-en-klaar uit het buitenland. Als het het FSC-keurmerk op een product staat, dan weet je dat het hout is gekapt met een vergunning. Het is te vinden op bijvoorbeeld vloerdelen en tuinmeubels, maar het staat lang niet op álle houten producten.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) wil graag dat in de toekomst op consumentenproducten zoals fotolijstjes, speelgoed en muziekinstrumenten óók is te lezen waar dit hout vandaan komt.
De houtkap en -productie in tropische landen wordt voortdurend gemonitord. De Europese Unie heeft regels opgesteld om de import van illegaal gekapt hout tegen te houden. Deze regels omtrent zogenaamd 'fout hout' gelden vooralsnog alleen voor onverwerkt hout.
Herkomst van hout vaak ook onbekend bij winkelers
Het FSC-keurmerk kennen we uit de bouwmarkt. Bijna al het ruwe hout dat je koopt, is tegenwoordig voorzien van zo’n label. Maar uit een steekproef in diverse winkels blijkt dat van veel andere artikelen die van hout gemaakt zijn de herkomst niet duidelijk is, laat staan dat er een FSC-keurmerk op zit.
Uit onze reportage blijkt dat winkeliers vaak zelf ook niet weten waar het hout vandaan komt. Toch zijn zij niet in overtreding, want er geldt nog geen verplichting om de herkomst van houten producten te vermelden.
Op de site van het WNF vind je meer over het FSC-keurmerk.
De Europese Commissie beslist aan het einde van dit jaar of de wet aangescherpt wordt, zodat het importverbod voor illegaal gekapt hout ook geldt voor consumentenproducten.
Consumenten kunnen er dan tenminste van uitgaan dat bijvoorbeeld houten speelgoed, fotolijsten en gitaren niet afkomstig zijn uit bos dat illegaal, dus zonder vergunning, is kaalgekapt.
Deel je ervaringen, stel vragen en discussieer met andere leden over dit onderwerp.
Laatste reacties
5Veel houtproducten worden gemaakt van geïmporteerd hardhout of komen kant-en-klaar uit het buitenland. Het is dan vaak niet te achterhalen waar het hout vandaan komt: uit (duurzaam) beheerde bossen of uit illegaal gekapt regenwoud? Radar onderzoekt de herkomst van houtproducten. Maandag 27 april in Radar, 20:30 uur op NPO 1 Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/27-04-2015/fout-hout-1/
Radar onderzoekt de herkomst van houtproducten. Fijn 😉 . Mijn herkomst is de houthandel en/of de bouwmarkt.
Dat geldt voor alle producten welke uit verweggistan komen. Ju kunt het niet controleren, dus er zou iets fout aan kunnen zijn.