Fout hout (Achtergrond)
Het tropisch regenwoud begint vaak al bij de voordeur. In Nederlandse bouwmarkten worden veel voordeuren van merbau-hout verkocht en volgens een rapport van Greenpeace en Milieudefensie is dit merbau illegaal gekapt en dus 'fout hout'. In hun voorlichting richting de consument zijn de bouwmarkten hier echter niet altijd eerlijk over.
Onderaan dit artikel vindt u de links naar het merbau-rapport en de Consuwijzer van Greenpeace en Milieudefensie.Fout hout
Dat de tropische regenwouden, ook wel de longen van de aarde genoemd, het moeilijk hebben, staat buiten kijf. Massale kap van deze oerbossen verhoogt niet alleen de uitstoot van CO2, maar is ook de doodsteek voor veel bedreigde dier- en plantensoorten. Dit gaat veel mensen aan het hart en dus vinden veel consumenten het belangrijk om producten te kopen die gemaakt zijn van 'goed' tropisch hardhout.
Dit zogenaamde 'goede' hout komt uit beheerde bossen. Deze bossen staan onder controle, wat betekent dat er op een verantwoorde en duurzame wijze wordt gekapt. Hout dat uit deze bossen komt en in Nederlandse bouwmarkten wordt verkocht krijgt een keurmerk mee. Het FSC-keurmerk is het meest gebruikte keurmerk.
Nederland is binnen Europa de grootste importeur van merbau. De vraag naar merbau is erg groot omdat het gaat om een hele sterke houtsoort die lang meegaat. Ook de manier waarop in Nederland wordt gebouwd, stimuleert de vraag naar merbau.
In Nederland wordt (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Scandinavië) de deur al vroeg in het bouwproces in het huis geplaatst. Dit betekent dat de deur lang wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden, voordat deze wordt afgewerkt. Het is dan dus belangrijk dat de deur wordt gemaakt van een houtsoort die weersbestendig is. Volgens Milieudefensie en Greenpeace zijn er wel FSC-alternatieven beschikbaar. Het gaat dan vooral om houtsoorten uit Zuid-Amerika als sapupira en tatajuba.Misleiding
Uit het rapport van Greenpeace en Milieudefensie blijkt dat al het merbau dat in Nederland wordt verhandeld 'fout hout' is. Dat betekent dat het hout zonder een vergunning uit het land van herkomst is gekapt en vaak via smokkelroutes naar Nederland komt.
Als TROS Radar echter in de bouwmarkten vraagt of de buitendeuren die gemaakt zijn van merbau van 'goed hout' zijn, wordt dit door de medewerkers bevestigd. Radar is bij Hornbach, Praxis, Karwei en de Gamma geweest. Bij al deze vestigingen werd onterecht benadrukt dat de merbau deur van 'goed hout' was.FSC
In veel bouwmarkten werd zelfs gezegd dat de merbaudeuren een FSC-keurmerk hebben. Het FSC-keurmerk mag alleen toegekend worden aan houtproducten uit beheerde bossen. Er wordt dus dus op twee manieren verkeerde informatie verstrekt over het product: ten eerste betreft het 'fout hout' en ten tweede wordt het keurmerk toegekend aan een product dat dit keurmerk helemaal niet verdient.
FSC staat voor Forest Stewardship Councel, Raad voor goed bosbeheer. Het FSC ziet toe op het bosbeheer en op de handelsketen van het hout. Alleen bedrijven die zijn goedgekeurd door FSC (zogenaamde FSC-gecertificeerde bedrijven) mogen handelen in hout uit FSC-bossen. Dit wil echter niet zeggen dat al het hout dat verhandeld wordt door FSC-gecertificeerde bedrijven 'goed hout' is.Logo
Veel merbau voordeuren die in Nederlandse bouwmarkten worden verkocht zijn van het merk Cando. Cando-deuren worden in Nederland geimporteerd Steffex. Steffex is een bedrijf dat een FSC-logo heeft, maar dat dus ook handelt in het foute merbau hout. Het feit dat een bedrijf een FSC-certificaat heeft wil dus niet zeggen dat het alleen in 'goed hout' handelt.
Dit is nogal verwarrend. Om duidelijkheid te scheppen over wat 'goed hout' is en wat niet, moet op alle producten die van FSC-hout zijn gemaakt het FSC-logo staan. Consumenten die zeker willen weten dat ze een product kopen van 'goed hout', zullen dus ook specifiek naar dit logo moeten vragen.
Lees hier de reactie van Gamma en Karwei.
Lees hier de reactie van Hornbach Bouwmarkt (Nederland) BV.
Invoerverbod
In Nederland is geen invoerverbod op illegaal gekapt hout. Het is dus niet verboden om dit 'foute' hout in te voeren en te verhandelen. De regering stimuleert actief het gebruik van goed hout, en probeert via internationale verdragen de handel in illegaal hout zoveel mogelijk te beperken. Het is echter niet mogelijk om de bedrijven die illegaal gekapt hout verhandelen en verkopen strafrechtelijk te vervolgen.
In de schriftelijke reactie van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV), dat gaat over het invoerverbod op illegaal gekapt hout, is te lezen waarom er nog geen invoerverbod is.
Onderstaand het merbau-rapport en de Consuwijzer: