background branding

Fouten in trekkingssysteem Staatsloterij

De Staatsloterij heeft de beveiliging van het trekkingssysteem nog steeds niet op orde. Dit blijkt volgens bronnen van de Volkskrant uit een onderzoek dat de Kansspelautoriteit naar de loterij doet, zo is zaterdag te lezen in de krant.

Vooral de trekkingsgenerator, waarmee de winnende loten worden getrokken, zou kwetsbaar zijn en mogelijk te manipuleren door buitenstaanders. Of dat ook gebeurd is, weet de krant niet. De Kansspelautoriteit heeft wel al maatregelen opgelegd om de beveiliging te verbeteren.

Te weinig uitgekeerd

Aanleiding voor het onderzoek waren trekkingen die niet helemaal in de haak waren. Zo werden in januari te weinig prijzen uitgekeerd. Eerder dit jaar kwam al naar buiten dat er van alles mis was bij een Griekse bedrijf dat de systemen van de Staatsloterij beheert.

Fraude-onderzoek

De Kansspelautoriteit wil nog geen tussentijdse reactie geven. De Staatsloterij erkent noch ontkent dat er maatregelen genomen zijn. Wel laat de loterij weten dat volgens een ander onafhankelijk onderzoek is gebleken dat er niet gefraudeerd is.

Update: Staatsloterij aan de slag met beveiliging

De Staatsloterij neemt de aanbevelingen van de Kansspelautoriteit over. De aanbevelingen komen voort uit het onderzoek naar de beveiliging van bestanden en systemen rond het trekkingsproces van de Staatsloterij.

Welke aanbevelingen de Kansspelautoriteit precies gedaan heeft, wilden woordvoerders van de Staatsloterij en de Kansspelautoriteit zaterdag niet zeggen. 'Het gaat over de beveiliging', wilde een Staatsloterijwoordvoerder wel kwijt.

Uit het onderzoek komen geen aanwijzingen voor voor fraude of malversaties of pogingen daartoe, stelt de Staatsloterij. De betrouwbaarheid van de trekkingen zou nooit in het geding zijn geweest.

Aanleiding voor het onderzoek van de Kansspelautoriteit waren een rapport van de Staatsloterij en informatie van buitenaf. In september kwam naar buiten dat de Staatsloterij in januari minder prijzengeld uitkeerde dan de bedoeling was. Bij de Koningsdagloterij maakten meer lotnummers deel uit van de trekking dan dat er loten waren verkocht.

De Staatsloterij heeft een jaaromzet van 773 miljoen euro. Het ministerie van Financiën is de enige aandeelhouder.

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant