Foutje in het rekeningnummer, 17 duizend euro kwijt

rtllatenight-antoinette-marjo-780.jpg

Marjo Ladage dácht dat ze 17 duizend euro naar haar spaarrekening overmaakte, maar dit geld kwam bij een wildvreemde terecht... Het wordt tijd dat de bank maatregelen neemt om zulke foute overboekingen te voorkomen, vindt Antoinette Hertsenberg. Ze is samen met Marjo te gast bij RTL Late Night (13-04-2016).

Toen het geld na een dag nog niet gestort was, nam Marjo contact op met de bank. Die vertelde haar dat ze de overboeking had gedaan naar een oude rekening. Het nummer was inmiddels opnieuw uitgegeven aan iemand uit Bulgarije. De bank kon niets voor haar betekenen.

Terugkijken: Antoinette en Marjo bij RTL Late Night

Naam wordt niet gecheckt

Hoewel je tijdens een overboeking wel een naam én rekeningnummer invult, wordt niet gekeken of deze twee gegevens aan elkaar gekoppeld zijn. Antoinette: 'Je ziet dat oplichters hier ook gebruik van maken. Zij onderscheppen facturen en veranderen het rekeningnummer. Het is in mijn ogen heel simpel om hier een einde aan te maken. Als de naam en het rekeningnummer niet overeenkomen moet er een melding komen.'

Onderzoek Radar Testpanel

Radar vroeg aan Testpanelleden: 'Controleert jouw bank of de naam en rekeningnummer met elkaar overeenkomen, wanneer je een overschrijving doet?' Slechts 18 procent van de Radar Testpanelleden weet het juiste antwoord: 'nee', dat doet je bank niet. Kijk ook de uitzending van Opgelicht?! over factuurfraude.

Bron: RTL Late Night