background branding

Fragment Radar Extra over tabaksindustrie in Zomergasten

VPRO-Zomergasten-Wanda-de-Kanter-totaal-C_-Anouk-van-Kalmthout-780.jpg

Longarts Wanda de Kanter zit zondag 25 augustus aan tafel bij presentator Janine Abbring in VPRO's Zomergasten. In het avondvullende interviewprogramma laat ze onder andere een fragment zien uit de Radar Extra-documentaire Waar rook is: De macht van de tabaksindustrie.

In het fragment praat Antoinette Hertsenberg met Florence Berteletti, toenmalig directeur van Smoke Free Partnership (SFP). Ze bespreken een geheim document van tabaksproducent Philip Morris dat Berteletti in handen heeft gekregen. Hierin is een profiel opgenomen van alle Europarlementariërs, inclusief informatie over hoe gevoelig zij zijn voor welke argumenten van de tabaksindustrie tegen verdere regulering. De Kanter laat dit fragment zien om te praten over de macht van lobbyisten van de industrie in onze democratie en samenleving.

De volledige tweedelige Radar Extra-documentaire over dit onderwerp is hier te bekijken:

Waar rook is: De macht van de tabaksindustrie

Harde strijd

De Kanter (Den Haag, 1959) is de vijfde Zomergast van dit seizoen. Ze is sinds 2013 verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek oncologisch ziekenhuis in Amsterdam. Naast haar werk als longarts strijdt ze samen met collega Pauline Dekker tegen de tabaksindustrie en voor een rookvrije jeugd. Die strijd voert ze hard, want 'met brave voorlichting kun je doorgaan tot je een ons weegt', zei ze in de Volkskrant.

Lees ook: Wordt het Openbaar Ministerie gedwongen de tabaksindustrie te vervolgen?

Afgelopen voorjaar werden de twee uit de Alliantie Nederland Rookvrij gezet omdat zij te activistisch en confronterend zouden zijn.

De aflevering van Zomergasten is te zien op zondag 25 augustus vanaf 20:15 uur op NPO 2.

Meer over Zomergasten vind je op de Zomergastenwebsite

Bron: VPRO / Radar Extra. Beeld: Anouk van Kalmthout