Fragment: Verkeersboete-bedrijven op achterste benen na fikse verlaging vergoeding

In de uitzending van maandag 20 november besteedt Radar aandacht aan bedrijven die parkeerboetes 'gratis' aanvechten. Zulke bezwaar-bedrijven staan op hun achterste benen omdat hun vergoeding waarschijnlijk omlaag gaat met 75 tot 90 procent. 

Einde aan financiële prikkel

Er zijn verschillende bedrijven die parkeerboetes 'gratis' voor jou aanvechten, zoals Bonnetje.nl (met boegbeeld rapper Boef) en Verkeersboete.nl. Ze maken bezwaar en gaan in beroep namens jou. Als de boete wordt vernietigd, kunnen zij proceskosten tot wel 1.300 euro declareren bij de overheid. Hoe ingewikkelder ze het bezwaar maken, hoe meer geld ze kunnen vragen. En hoe meer werk de overheid eraan heeft. 

Aan die financiële prikkel wil de wetgever nu een einde maken. Zij ziet dat deze commerciële bureaus het rechtssysteem verstoppen en vaker kiezen voor bezwaar maken, liefst zo complex mogelijk, omdat ze dan een hoger bedrag kunnen declareren. De Eerste Kamer moet nog een besluit nemen over deze zaak. 

Onderzoek Radar Testpanel

Radar ondervroeg mensen over hun ervaringen met verkeersboetes en zulke parkeerboete-bedrijven. Hoewel 45 procent tevreden is over de resultaten van de bureau’s, geven zowel tevreden als ontevreden klanten aan dat het wachten vaak lang is en de communicatie slecht. De volledige uitslag lees je hier.