background branding

Frankrijk eist vanaf augustus coronapas voor openbare gelegenheden

12072021 frankrijk.jpg

President Macron heeft in een tv-toespraak nieuwe coronaregels voor Frankrijk bekendgemaakt. Zo is een gezondheidspas vanaf 21 juli verplicht voor bezoekers van grote evenementen en culturele instellingen. Vanaf begin augustus moeten bezoekers van cafés, bioscopen en andere openbare gelegenheden ook deze pas tonen. Deze bewijsplicht geldt ook voor het openbaar vervoer.

De gezondheidspas bewijst dat iemand volledig gevaccineerd is, negatief is getest of kort geleden van een coronabesmetting is hersteld. Mensen die binnen Frankrijk met langeafstandstreinen, touringcars en vliegtuigen willen reizen, moeten vanaf augustus eveneens in het bezit zijn van de gezondheidspas.

CoronaCheck-app

Het is vooralsnog onduidelijk of Nederlandse toeristen de internationale QR-code in de CoronaCheck-app kunnen gebruiken. Mogelijk wordt daar de komende dagen meer over bekend.

Gratis PCR-testen

De gratis PCR-testen zijn in de herfst alleen nog beschikbaar voor mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Fransen die een negatieve testuitslag nodig hebben om bijvoorbeeld naar de bioscoop of het theater te gaan, moeten de test zelf betalen.

Vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers

Er gaat een vaccinatieplicht gelden voor zorgpersoneel, medewerkers van verzorgingstehuizen en andere mensen die met risicogroepen werken. Zonder volledige vaccinatie mogen ze niet werken en krijgen ze ook niet betaald. Voor de inentingen krijgen ze tot 15 september de tijd. Daarna worden controles gehouden waarbij boetes opgelegd kunnen worden.

Verder deed Macron een dringende oproep aan alle Fransen om zich te laten vaccineren. De president raadde iedereen aan zich zo snel mogelijk te laten inenten. ‘We moeten bereiken dat alle Fransen gevaccineerd zijn, dat is de enige manier om naar een normaal leven terug te keren.’

Aantal gevaccineerden

Iets meer dan de helft van de Fransen heeft ten minste één vaccinatie gehad en zo'n 40 procent is volledig gevaccineerd. Dit is te weinig om de opmars van de deltavariant van het virus te stuiten. Hier komt ook bij dat het vaccinatietempo stokt.

Opleving coronavirus

Sinds twee weken neemt het aantal coronabesmettingen in Frankrijk toe. ‘Het land ziet een sterke opleving van de epidemie die overal toeslaat’, stelt Macron. Maar van een nieuwe lockdown ziet hij vooralsnog af: ‘We zullen ermee moeten leven.’

Testen voor ongevaccineerden

Ongevaccineerde reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal moeten zich maximaal 24 uur voor aankomst in Frankrijk laten testen. Voor andere landen geldt nog steeds een tijdspanne van maximaal 72 uur. Reizigers moeten een negatieve testuitslag hebben als ze niet zijn ingeënt.

Griekenland

Ook Griekenland heeft nieuwe coronaregels bekendgemaakt. Hier zijn alleen gevaccineerden met een app welkom in de binnenruimtes van horecazaken. Lees hier meer over de regels in Griekenland. 

Bron: ANP, NOS