background branding

Friese gemeente voor de rechter wegens frustreren gaswinning

friesland-rechter-15-08-2019.jpg

De gemeente Smallingerland in Friesland veranderde het bestemmingsplan voor het buitengebied, zodat nieuwe gaswinning onmogelijk werd. Het ministerie van economische zaken en klimaat vecht dat bestemmingsplan nu aan, meldt Trouw.

Door het stilaan dichtdraaien van de gaskraan in Groningen, komen andere locaties in beeld. Onder de Friese grond zit namelijk veel meer gas dan eerder werd gedacht. Smallingerland (56.000 inwoners) gaat vol in de aanval en frustreert nieuwe gaswinning zoveel mogelijk. Door het bestemmingsplan voor het buitengebied te veranderen, kon de gemeente het opsporen en winnen van gas tegenhouden.

Opmerkelijk

Hoe ver kan een gemeente gaan om gaswinning binnen de gemeentegrenzen te blokkeren? Over die vraag buigt de Raad van State zich donderdag. De zaak is opmerkelijk: niet eerder sleepte het Rijk een gemeente voor de hoogste bestuursrechter in verband met gaswinning in Nederland. De Raad van State oordeelt donderdag niet alleen over de rechtsgeldigheid van het bestemmingsplan, maar ook over de vraag wie er fout zit, de gemeente of het ministerie.

Bron: ANP MediaWatch / Trouw