Friesland Vlees sluit de deuren

Slachterij Friesland Vlees sluit de deuren. Dat meldde eigenaar Aaldert Wildeboer.

Op zondag 6 april kondigde minister Gerda Verburg van LNV in televisieprogramma Buitenhof permanente poortcontrole bij Friesland Vlees in Leeuwarden aan. Bij Friesland Vlees zou van alles mis zijn. De aanvoer van runderen is door de vele berichtgeving over de poortcontrole stil komen te liggen. De controles zijn beëindigd en er zijn geen misstanden geconstateerd door de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie.

Wildeboer geeft Verburg de schuld van het einde van zijn bedrijf. ,,Dit gevecht kan ik niet winnen'', aldus de directeur. Honderd mensen verliezen hun baan. Het ministerie van LNV voelt zich echter niet verantwoordelijk voor de sluiting, aldus een woordvoerder.

Wildeboer zat maandag met de top van het ministerie in Den Haag om tafel. ,,Ik ben daar allerhartelijkst ontvangen, maar ze wilden alleen hun eigen straatje schoonvegen. Ik heb toen met de vuist op tafel geslagen en gezegd 'ik stop ermee' en ben weggelopen'', aldus Wildeboer. De LNV-zegsman bevestigt het gesprek, maar zegt niet op de inhoud in te kunnen gaan.

Friesland Vlees werkte vooral voor Friesland Beef. Dat vleesbedrijf koopt runderen van boeren, liet dat bij Friesland Vlees slachten, waarna het vlees verkocht werd aan supermarkten. Friesland Beef ligt ook nagenoeg stil omdat supermarkten het vlees niet meer zouden willen afnemen.

Wildeboer stelt dat de sluiting van zijn bedrijf slecht is voor het dierenwelzijn. Friesland Vlees slachtte een groot deel van de runderen uit Noord-Nederland. Die runderen moeten nu naar slachterijen elders in het land, waardoor de dieren veel langer in de vrachtauto moeten zitten.

Wildeboer voelt zich slachtoffer van een competentiestrijd tussen de AID en de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). De AID is verantwoordelijk voor controle op vee bij boeren en tijdens het transport. De VWA houdt toezicht op de slacht van dieren. De AID en VWA zouden een conflict hebben gehad over welke runderen die bij Friesland Vlees werden aangevoerd door Friesland Beef wel en niet geslacht zouden mogen worden.

Bron: ANP.