Ga je je eerste auto verzekeren? Dit moet je als jongere weten over je premie

Autoridjen Klein

Als je jonger dan 24 bent, betaal je drie keer zoveel premie op een autoverzekering als iemand boven de 65. Waarom is dat verschil zo groot? En hoe regel je toch een betaalbare verzekering als jonge autorijder?

Jongeren tot 24 jaar betalen gemiddeld ruim 120 euro premie per maand voor een autoverzekering, blijkt uit cijfers van vergelijkingswebsite Pricewise. Oudere autorijders betalen grofweg tussen de 60 en 40 euro per maand. Die zijn dus maar liefst twee tot drie keer zo goedkoop uit. Hoe kan dat? 

(WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit is de goedkoopste basisversie van een autoverzekering en betekent dat je alleen bent gedekt voor schade die je aan anderen hebt veroorzaakt, niet voor je eigen schade.)

Waarom je premie zo hoog is

Je premie kan hoog zijn om verschillende redenen. Een belangrijke is dat je nog maar weinig schadevrije jaren hebt opgebouwd; want hoe meer jaren je een auto hebt verzekerd zonder schade te claimen, hoe meer korting je krijgt op je premie. En als je ouder bent, heb je meer tijd gehad om schadevrije jaren te sparen. Daardoor sta je als jongere al één-nul achter. 

Verzekeraars maken daar meteen twee-nul van, want zij maken ook onderscheid op basis van leeftijd. Hun redenering is dat jongeren vaker roekeloos rijden. ‘Jonge automobilisten moeten hun rijervaring nog opbouwen en hebben een verhoogd risico op ongevallen, zo blijkt uit data van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid,’ laat een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars weten. Daarom betaal je als 20-jarige sowieso meer premie dan een 50-jarige, ook al hebben jullie allebei nul schadevrije jaren. 

Info

Kan je premie omlaag als je ervaring hebt in het verkeer?

Misschien heb jij, voordat je een eigen auto kocht, al een paar jaar rijervaring opgedaan in andermans auto, op de brommer of op de trekker. Dan ben je geen totale newbie in het verkeer en maak je mogelijk minder gauw ongelukken. Maakt die ervaring uit voor je premie? 

Pricewise kent geen voorbeelden van verzekeraars die korting geven op je autoverzekering omdat je al langer een brommer- of trekkerrijbewijs hebt. En als je schadevrije jaren hebt opgebouwd op je brommerverzekering, dan kun je die ook niet meenemen naar je autoverzekering. Maar ze zijn niet totaal nutteloos, want je kunt ze bij sommige verzekeraars wel inzetten om korting te krijgen op de premie van je autoverzekering. 

Hetzelfde geldt voor de leeftijd van je autorijbewijs. Als je dat rijbewijs al langere tijd hebt, dan krijg je daarom bij sommige verzekeraars een lagere premie.

Dit kun je doen om je auto goedkoop te verzekeren

Wat kun je ondanks deze achterstand doen om je autoverzekering betaalbaar te houden? ‘Het allerbelangrijkste is dat je gaat vergelijken,’ zegt Stefan de Gooijer van Pricewise. Hij raadt aan om niet klakkeloos dezelfde verzekeraar te kiezen die je ouders bijvoorbeeld al hebben. ‘Die is wellicht in jouw situatie juist veel duurder. Dus pak niet de eerste de beste en vergelijk ze goed.’ 

Daarnaast kun je je premie verlagen door je eigen risico te verhogen. Dat is het bedrag dat je sowieso zelf moet betalen bij schade omdat het niet wordt gedekt door de verzekering. ‘Hoe hoger dit eigen risico, hoe lager de maandpremie. Houd er dan wel rekening mee dat je geld apart zet in het geval je aanspraak moet maken op een schade-uitkering,’ stelt De Gooijer.

Doe dit vooral niet met je autoverzekering

De Gooijer heeft ook een tip over wat je moet vermijden: ‘Zet de verzekering vooral niet op de naam van een oudere terwijl jij de regelmatige bestuurder/eigenaar van het voertuig bent. Dan bouw je namelijk géén schadevrije jaren op en moet je op een later moment alsnog op ‘nul’ beginnen.’