background branding

Gaan bioscopen en theaters wel open voor dertig mensen?

TheaterBioscoop_07.05.2020.jpg

De nieuwe coronamaatregelen schrijven voor dat bioscopen dertig bezoekers per zaal mogen verwelkomen. Voor theater geldt dat er in totaal dertig mensen aanwezig mogen zijn. Hoe gaat dit in de praktijk werken?
 

Het maximum van dertig mensen is zowel volgens belangenverenigingen voor bioscopen als voor belangenverenigingen van theater een teleurstelling. Beide verenigingen maken zich zorgen of deze capaciteit genoeg is om open te gaan. 

Capaciteit in bioscopen

Bioscopen zijn blij met de heropening, maar hadden eigenlijk op een capaciteit van honderd mensen per zaal gerekend. Met dertig mensen is de zaalbezetting maximaal 25 procent. Een capaciteit van honderd mensen is al niet rendabel, maar met een capaciteit van dertig kan een deel van de bioscopen en filmtheater niet eens open gaan. Zij maken dan te veel verlies. 

Hoe gaat een avondje bioscoop eruit zien?

Radar spreekt met Gulian Nolthenius, directeur van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters om een beeld te schetsen van hoe een bioscoopbezoek er met de nieuwe maatregelen uit gaat zien.

Als je naar de bioscoop wilt, moet je van te voren reserveren. Verder wordt van jou als bezoeker verwacht dat je niet eerder dan een kwartier van te voren bij de film aankomt, om drukte in de foyer te voorkomen. De buffetten gaan wel open. Je kunt dus van te voren een hapje en een drankje halen. 

Naar de wc gaan

Je kunt ook in de bioscoop naar de wc, maar doe dit voordat de film begint. Dit wordt nu extra benadrukt omdat tijdens de film naar het toilet gaan erg veel overlast oplevert. Het zou kunnen dat de mensen in jouw rij ook op moeten staan; je kan immers niet vlak voor iemand langslopen. 

Indeling van de bioscoop

Hoe de bioscoopzaal wordt ingedeeld verschilt. Er wordt in ieder geval anderhalve meter afstand gehouden. Ook hoeveel zalen er per bioscoop in gebruik zijn, wordt per bioscoop afgewogen.   

Pauze

De NVBF raadt bioscopen aan om geen pauze te hanteren. Iedere bioscoop is anders en mag zelf invullen of dit misschien wel mogelijk is. Dit hangt bijvoorbeeld af van de programmering van de films. Als films goed op elkaar afgestemd worden, komen de bezoekers van een of enkele films tegelijk naar buiten. Op deze manier kan een pauze denkbaar zijn. 

Het is de bedoeling dat je na afloop van de film gelijk naar huis gaat en niet na blijft hangen. 

'Theater voor handjevol mensen'

Volgens de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) is een totaal van dertig mensen in een theater 'compleet onuitvoerbaar'. Voor theater zonder publiek is al personeel nodig en staan er bespelers op het podium. 

Alleen voor het ontvangen van mensen zijn al vier personeelsleden nodig. Daarbij zijn ook technici en personeel binnen het theater aanwezig. Albert Verlinde denkt zelfs dat met deze maatregel geen enkel theater open gaat. Volgens de VSCD is het met deze capaciteit goedkoper om dicht te blijven dan om open te gaan.

Bron: ANP / Nu.nl