'Gadgets straks langer aan in het vliegtuig'

De Amerikaanse federale luchtvaartdienst FAA wil de regels voor het gebruik van elektronische apparatuur aan boord van vliegtuigen versoepelen. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag op zijn website.

Volgens de krant hoeven vliegtuigpassagiers binnenkort niet meer al hun gadgets uit te zetten tijdens het taxiën, opstijgen en landen. Nu moet alle elektronische apparatuur uitgeschakeld zijn vanaf het moment dat de deuren dichtgaan, totdat het vliegtuig een hoogte van 10.000 voet (circa 3 kilometer) bereikt.

De regels die dat voorschrijven, stammen uit de jaren '60. De vrees was destijds dat interferentie van elektronische apparaten belangrijke systemen in het vliegtuig zou kunnen storen. Maar sindsdien zijn zowel vliegtuigen als apparaten zo sterk verbeterd, dat de regels wat de FAA betreft wel wat soepeler kunnen. Mobiel bellen blijft wel verboden, aldus de WSJ.

De nieuwe regels van de FAA over het gebruik van elektronica aan boord gaan gelden in de Verenigde Staten. Het is niet gezegd dat andere landen ze overnemen. De Europese organisatie voor luchtvaartveiligheid EASA houdt de bestaande regels momenteel zelf tegen het licht.

Luchtvaartmaatschappijen pleiten wel voor een wereldwijde norm. 'Dat zou veel handiger zijn voor ons', zei topman Alexandre de Juniac van Air France tegen de WSJ. Nu is het volgens hem 'een nachtmerrie' om uit te vinden welke regels in welk luchtruim gelden voor het gebruik van bijvoorbeeld mobiele telefoons.

Bron: ANP